Betalen met bitcoin: Square Crypto onthult toolkit voor Lightning ontwikkelaars

Square Crypto maakte dinsdag het eerste product dat ze hebben gemaakt bekend. Het gaat om een “Lightning Development Kit” (LDK) wat ontwikkelaars moet helpen om het Lightning Network in hun bitcoin wallet te implementeren.

Square Crypto is een initiatief dat zich focust op cryptocurrencies. Het valt onder het het grote Square van Jack Dorsey.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en Lightning

Dit nieuwe product bevat een API, language bindings, demo apps en een aantal andere items wat het “makkelijk en veilig maakt om Lightning te integreren”. In een blogpost maakt het bedrijf meer details bekend.

De API is gebaseerd op het Rust-Lightning project. Dit heeft een clean interface en is minimaal afhankelijk van andere producten. “Rust is ook de veiligste codeertaal, wat er voor zal zorgen dat (onafhankelijke) ontwikkelaars mee gaan doen om de LDK te onderhouden.”

Square Crypto geeft aan dat het verschillende projecten overwoog om mee te starten. Het besloot uiteindelijk toch te gaan voor deze LDK, gericht op de integratie van Lightning wallets. Er was veel vraag naar vanuit de hoek van ontwikkelaars.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”We spraken met tientallen wallet-ontwikkelaars. We hoorden van de wens naar flexibiliteit bij de integratie van Lightning. Wallets en applicaties vereisen verschillende mechanismen voor de opslag van keys en back-ups. Ook wat betreft de veiligheid en de UX moeten ze telkens afwegingen maken. De oplossing hiervoor is juist om meer wallets te gaan maken, niet minder.”[/penci_blockquote]

Lightning Netwerk

Even kort: wat is Lightning eigenlijk? Het is een laag die bovenop bitcoin wordt gebouwd. Het gaat niet om een sidechain, maar om een netwerk van nodes die peer-to-peer betalingen afhandelen door middel van betaalkanalen (payment channels, red.).

Vergelijk het met iets wat je ook aan de bar doet: als je een biertje bestelt en je van van plan bent dit meerdere keren op die avond te doen, dan zet je alles op jouw rekening.

Vervolgens betaal je alles in een keer als je de bar aan het einde van de avond verlaat. Als je de bar binnen komt maak je als het ware een betaalkanaal open met de barman, die je aan het einde van de avond sluit. In Lightning gebeurt dit ook met multi-sig wallets, wat garandeert dat jij ook daadwerkelijk jouw rekening betaalt (of kan betalen).

Lees ook onze crypto 101 pagina over het Lightning Network waar een uitgebreidere uitleg te vinden.

Square Crypto

In december maakte Square Crypto al bekend dat het financiële hulp aanbiedt aan een parttime Lightning Network-ontwikkelaar zodat hij lekker zijn werk kan blijven doen. Want vergeet niet: Bitcoin is een decentraal protocol zónder baas of CEO die voor loon zorgt.

In september hebben ze nog eens drie extra personen aangenomen, van wie er twee ervaring hebben met ontwikkeling omtrent Lightning.

Lees ook: Anonieme Bitcoin developer krijgt ‘salaris’ van Square Crypto

De blogpost sluit af met kijkje in de toekomst. Ze benoemen dat de infrastructuur van Lightning zonder een LDK incompleet is. Samen met al het werk van ACINQ, Blockstream en Lightning Labs en alle open-source ontwikkelaars is het volgens Square Crypto een kweste van tijd tot de goedkope Bitcoin betalingen net zo normaal worden als cash geld.

Interessant is om te zien dat Jack Dorsey de eigenaar en oprichter is van Square. Hij is fervent Bitcoin liefhebber, wat ook in deze ontwikkeling is te zien. Vorige week kwam naar buiten dat Twitter, waar Dorsey ook de bedenker van is, overweegt om microbetalingen te integreren op het platform.

Het Lightning Netwerk klinkt als een interessante optie. Hoewel details niet bekend zijn over dit idee, zou het wel een enorme boost zijn voor Bitcoin. Naar verluidt heeft Twitter iedere maand 330 miljoen actieve gebruikers.