Koers Bitcoin (BTC) en aandelenindex S&P 500 volgen elkaar

1124 totale weergaven

Bitcoin vertoont weer een sterke correlatie met de aandelenindex S&P 500, zo blijkt uit nieuwe data van Coin Metrics.

Afgelopen maandag lag de ‘Pearson 180-dagen correlatie’ op 0.4905, voordat ze weer dipte naar 0.36 op dinsdag, zo bericht The Block.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De S&P 500 is een index van de grootste 500 beursgenoteerde bedrijven gevestigd in Amerika.

Koers Bitcoin (BTC) en aandelenindex S&P 500 volgen elkaar

Bitcoin en S&P 500 correlatie

Correlatie is een cijfers tussen de -1 en +1, wat staat voor een statistisch verband tussen assets. Een positieve uitkomst betekent: gaat asset één omhoog of omlaag, dan volgt asset twee die beweging.

Terwijl een negatieve uitkomst juist een omgekeerde relatie aangeeft. Een cijfer dichtbij ‘0’ betekent dat er weinig tot geen verband is.

Investeerders mikken op lage (re) correlaties tussen assets in hun portfolio om forse schommelingen te voorkomen. Een correlatie van 0.49 wordt gezien als ‘matig’.

Dat kwam wel in de buurt van het record van 14 maart, toen er sprake was van een correlatie van 0.4999. In de maand mei was het verband veel losser, om daarna in de zomermaanden weer aan te trekken.

Ook de Nederlandse anonieme kwantitatieve analist Plan B, bekend van het stock-to-flow model, becommentarieerde begin augustus al de correlatie in een aantal tweets.

Bitcoin en goud

Ook de correlatie tussen goud en Bitcoin bereikt het hoogste punt in 10 jaar tijd, berekend door dezelfde Coin Metrics. Een sterkte van 0,5 op de 60-daagse correlatiegrafiek van goud en Bitcoin.

Dat betekent in een notendop: zodra aandelen en goud stijgen, is de kans aannemelijk dat Bitcoin ook stijgt. Hetzelfde gaat op voor een dalende koerstrend.

Koers Bitcoin (BTC) en aandelenindex S&P 500 volgen elkaar

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCcorrelatie

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...