‘Federal Reserve printte $864 miljard in juni, evenveel als in twee hele eeuwen’

1698 totale weergaven

Printer goes brrrrr. Sinds maart kun je als liefhebber van Bitcoin bijna niet meer om deze uitspraak heen. En de reden dat deze meme zo veel aandacht krijgt, is niet geheel onterecht. De geldprinter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, draaide immers overuren.

Bitcoin versus fiat

In een brief aan investeerders merkte Dan Morehead, de CEO van Pantera Capital, op dat de Verenigde Staten een enorm bedrag heeft bijgedrukt om de financiële crisis te bestrijden. Dat is op zichzelf al bijna geen nieuws meer te noemen, maar hij voegt er een schokkende vergelijking aan toe:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De Verenigde Staten printten in juni meer geld dan in de eerste twee eeuwen na de oprichting. Vorige maand was het Amerikaanse begrotingstekort (van $864 miljard) groter dan de totale schuld van 1776 tot eind 1979.”[/penci_blockquote]

Morehead maakte duidelijk dat Pantera Capital een oplossing ziet voor de huidige crisis, namelijk Bitcoin. Ook zette hij het huidige bijprinten in vergelijking met de eerdere keren dat dit gebeurde. Dit levert het volgende contrast op:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Dan Morehead over de VS”]”Met die eerste biljoen (aan geprinte dollars) versloegen we de Britse imperialisten, kochten we Alaska en Louisiana, versloegen we het fascisme, beëindigden we de Grote Depressie, bouwden we het Interstate Highway System en gingen we naar de maan.”[/penci_blockquote]

Inflatie

Het gevolg van nieuw geld dat in omloop komt is inflatie. En dit is volgens Morehead de belangrijkste reden om uit papiergeld en in Bitcoin te stappen. Volgens de CEO “is er met Bitcoin geen behoefte aan gecorrigeerde cijfers omdat er geen (hyper)inflatie is.”

Daarmee kom je direct in het straatje terecht van goud, als fysiek goed (dat in tegenstelling tot fiat geld) wel schaars is.

Wie het over goud heeft, noemt daarbij bijna automatisch ook goldbug Peter Schiff. Hij maakt zich ook zorgen over de effecten van de ‘printerijen’. Volgens de Bitcoin criticaster staat de Verenigde Staten op de vooravond van de grootste inflatieperiode uit de wereldgeschiedenis.

Hij verwijst daarmee ook naar een uitspraak van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve. Hij gaf aan dat de Fed haar “volledige scala aan instrumenten gebruikt om te reageren op de pandemie. Van geld drukken, lage rentes tot het opkopen van activa tot wel $120 miljard per maand.”

Deflatie

Ondanks de wijdverbreide angst voor inflatie, voorspellen veel experts dat de prijzen van consumentenproducten juist in een periode van deflatie zullen komen. Zo meldde ABC News dat deze prijzen er in Australië in juni met 1,9% zijn gedaald. Qua deflatie is dit een records sinds de Koreaanse oorlog.

Maar hiermee kom je direct terecht bij de Consumentenprijsindex (CPI). Want hoe representatief is dit nu eigenlijk? De aandelenmarkt heeft overduidelijk geprofiteerd van het verse geld en ook de vastgoedmarkt zit in een bubbel.

Pantera Capital onthulde zijn eenvoudige investeringsstrategie om de pandemie te bestrijden:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Totdat de scholen weer open gaan zal de economie niet functioneren en zal er geld geprint worden. Dit is het moment om long te gaan op crypto.”[/penci_blockquote]

Ondanks dat het begrip ‘crypto’ de digitale schaarste van Bitcoin niet volledig omvangt, zijn dit scherpe uitspraken van de medeoprichter van Pantera Capital. Wat denk jij? Overdrijft hij of slaat hij de spijker op z’n kop? Laat het ons weten in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC