Amerika wil beslag leggen op 280 accounts van Bitcoin beurzen

979 totale weergaven

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil beslag leggen op 280 accounts bij verschillende bitcoinbeurzen. Deze accounts zouden worden beheerd door een groep Noord-Koreaanse hackers.

Ze zouden naar verluidt miljoenen dollars aan crypto assets hebben gestolen van twee beurzen. Ook zouden ze hulp hebben gezocht bij Chinese over the counter (OTC) handelaren om het geld wit te wassen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Noord-Koreaanse hack

In een aanklacht heeft het Amerikaanse ministerie de band tussen Noord-Koreaanse hackers en een Chinees witwasnetwerk uitgelegd.

Het ministerie van Justitie wil een verbeurdverklaring. Een verbeurdverklaring staat voor een straf waarbij de rechter bepaalt dat de veroordeelde de eigendom over een bepaald vermogensbestanddeel (meestal een voorwerp) verliest.

In september vorig jaar liet het ministerie van Financiën in een persbericht weten dat er drie Noord-Koreaanse hackingsyndicaten achter een hack van $2 miljard zouden zitten. Het gaat om de Lazarus Group, Bluenoroff en Andriel. Die laatste twee zijn waarschijnlijk onderdelen van de Lazarus Groep.

Het ministerie van Justitie beschuldigt nu twee Chinese staatsburgers van het verplaatsen van $100 miljoen namens de Noord-Koreanen.

Aanklacht

Noord-Korea verdiende volgens de Verenigde Naties (VN) ongeveer $2 miljard aan het hacken en aanvallen van banken en beurzen. Gisteren is er dus een update gekomen in deze zaak.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]De actie van gisteren legt publiekelijk de verbanden bloot tussen het cyberhack-programma van Noord-Korea en een Chinees witwasnetwerk voor cryptocurrency’s.[/penci_blockquote]

In de aanklacht brengt het Amerikaanse ministerie het mechanisme van hacks aan het licht. Bij het eerste incident dat plaatsvond in juli 2019, zouden hackers naar verluidt meer dan $272.000 aan cryptovaluta hebben gestolen van een beurs.

Het ging voornamelijk om altcoins en tokens, die vervolgens werden ingewisseld voor Bitcoin (BTC) en Tether (USDT).

Ook vielen hackers in september vorig jaar een in de Verenigde Staten gevestigd bedrijf aan en kregen ze toegang tot de fondsen van het bedrijf. Hier verdienden ze bijna $2,5 miljoen aan en dit is via meer dan 100 accounts op beurzen witgewassen.

De Verenigde Staten hebben nu dus een aanklacht ingediend om toegang te krijgen tot in totaal 280 accounts.

Blockchain analyse

Deze transacties zijn allemaal geanalyseerd door Chainalysis. In een rapport onthullen ze hoe onder andere de FBI achter de Lazarus Group aan is gegaan.

Op basis van dit onderzoek, is ook vast te stellen dat er zijn geweest die dit geld hebben geweerd en stortingen hebben tegengehouden. Maar in deze zaak zijn er dus toch accounts op beurzen die betrokken zijn bij de Noord-Koreaanse hack.

Amerika wil beslag leggen op 280 accounts van Bitcoin beurzen

Er is in 2019 veel ‘vies’ geld gestuurd naar Binance en Huobi, blijkt uit een eerdere analyse. En dat is opmerkelijk, want beide beurzen hanteren strikte KYC-procedures. Om welke beurzen het in deze zaak gaat, is niet bekend.

Amerika wil beslag leggen op 280 accounts van Bitcoin beurzen