Dit jaar sloten al meer dan 75 Bitcoin beurzen de deuren

993 totale weergaven

Volgens de Crypto Wisser Exchange Graveyard zijn er in 2020 al 75 Bitcoin beurzen en brokers gesloten. Het gaat ook om een handjevol Nederlandse partijen zoals Bitrush en NLexch.

Gesloten Bitcoin beurzen

Zo beschrijft Crypto Wisser in hun rapport dat vijf van deze 75 beurzen zijn gesloten omdat er oplichters achter zaten. Daarnaast noemen ze dat vier beurzen zijn gesloten als gevolg van een hack.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het onlangs gehackte KuCoin besloot vandaag overigens weer de deuren te openen en lijkt dus niet in deze lijst te gaan komen.

In totaal zijn er 31 exchanges drie vrijwillig stopten en kregen 34 beurzen het stempel ‘MIA’, wat staat voor Missing In Action. Hierbij verdwenen ze zonder nadere uitleg.

Een voorbeeld van de verschillende beurzen die zijn gestopt

Dit jaar sloten al meer dan 75 Bitcoin beurzen de deuren

Er staan ook een aantal Nederlandse beurzen op de lijst staat. Samen met het Chileense Chilebit krijgt NLexch de twijfelachtige eer dat de sluiting zou komen door ingrijpen vanuit de regering. Op de website van NLexch staat dat de registratieplicht bij De Nederlandsche Bank het onhaalbaar maakte om door te gaan.

Er zijn echter een heleboel andere Nederlandse partijen (die allemaal zijn bestempeld met ‘MIA’) die in deze dezelfde categorie horen.

Zo geeft Crypto Wisser ook aan dat Nocks, Bitqist, BitRush, ICOCryptex en GuldenTrader niet meer bestaan.

De reden voor de sluiting is in alle gevallen de anti-witwas wetgeving. Daarnaast heeft een deel van deze platformen inmiddels al een doorstart gemaakt na een overname. Bitqist is bijvoorbeeld nu in handen van Bitvavo.

De lijst is dus zeker niet compleet of helemaal correct. Het gaat wereldwijd om minstens (!) 75 beurzen. Je zou ook Bittr en BitKassa op deze lijst kunnen zetten. Wij hebben de ravage die de AMLD5 wetgeving bij Nederlandse bedrijven heeft achtergelaten al eens in een overzicht gezet.

Oorzaken

Momenteel zijn er volgens Coingecko nog zo’n 400 beurzen actief.

Hoe komt het toch dat er zo veel beurzen zijn die het onderspit moeten delven is deze opkomende markt? Eén van de trends die hiervoor een reden kan zijn is de groei van DeFi, waarbij je tokens kunt swappen zonder dat je hier een centrale partij voor nodig hebt.

Daarnaast is de regeldruk enorm toegenomen. In Nederland alleen al moest een heel aantal (kleine) Bitcoin bedrijven stoppen wegens de disproportionele kosten die hier bij komen kijken. Regulering was ook de oorzaak dat er in China in de eerste helft van 2019 al 173 exchanges moesten sluiten.

Verder is het al jaren zo dat de Bitcoin industrie al jaren erg aantrekkelijk is voor hacks en oplichtingen. Zoals gezegd heeft KuCoin vandaag besloten wél door te gaan met hun platform. Aan de andere kant hangt er nog een grote donkere wolk boven BitMEX.

Chainalysis heeft de beurs als ‘hoog risico‘ bestempeld nadat de CFTC vorige week met een aanklacht kwam. Het handelsplatform voor derivaten zou niet goed met Amerikaanse klanten en anti witwasregels zijn omgegaan. Mede hierdoor is er binnen enkele dagen meer dan $420 miljoen van de exchange afgehaald.

Lees meer over:
beurzenBitcoin nieuwsBTC