4 redenen waarom handelaren 375.000 Bitcoin van beurzen weghaalden
Het mooie van Bitcoin (BTC) is dat je eigen baas bent over je vermogen. Desondanks staan er al jaren miljoenen BTC bij beurzen gestald. Dit getal neemt echter enorm af en het bereikt nu zelfs het laagste punt sinds 2018!
374.777 Bitcoin (BTC)
De aantal stortingen naar beurzen toe begon in maart 2020 af te nemen. Sinds 15 maart is dit aantal met maar liefst 374.777 BTC afgenomen. Daarmee staat er momenteel 2,58 miljoen BTC op de handelsplatformen.
Op het hoogtepunt was dat nog 2,95 miljoen. De laatste keer dat er even weinig Bitcoin bij beurzen stond als vandaag de dag was op 19 november 2018, blijkt uit data van Arcane Research.
Er zijn een aantal redenen te bedenken voor deze plotselinge en constante daling.
Ten eerste was de coronacrisis halverwege maart het heftigst. Op dat moment stortten alle markten vanuit de hele wereld in. Of het nu de aandelenmarkt was, goud, zilver of Bitcoin. De koers van de grootste cryptomunt stond op 13 maart op het laagste punt van dit kalenderjaar, rond de $3.850. Zou dit een verband kunnen hebben?
Ten tweede zou je ook kunnen stellen dat de daling is ingezet door de downtime van derivatenbeurs BitMEX. Ten tijde van deze flashcrash, moest de beurs haar deuren tijdelijk sluiten. Op het moment suprême konden handelaren niet bij hun Bitcoin en konden ze geen orders plaatsen.
Was het een DDoS aanval of een probleem met de liquidation engine van de exchange? We zullen het niet weten, maar handelaren zijn wel wakker geschrokken.
Ten derde is de sinds de zomer een enorme opmars gaande van getokenizeerde Bitcoin. Dit zijn wrapped BTC die op blockchains zoals Ethereum en Liquid zijn uitgegeven.
Om deze WBTC, tBTC of L-BTC te kunnen onderbrengen op decentrale exchanges, moeten ze (onder andere) van centrale beurzen weggehaald worden.
Ten vierde zou je kunnen stellen dat de verkoopdruk aan het verdwijnen is sinds maart dit jaar. De coronacrisis zorgt er misschien voor dat men het nut van Bitcoin is gaan inzien.
De strategie van Bitcoiners kan daarmee zijn veranderd van speculator naar hodler. En als je deze keuze maakt, heb je de handelsbeurzen ook niet echt meer nodig.
Tel daar nog eens bij op dat er sinds maart een heleboel nieuwe Bitcoin is gemined en het absolute getal op de beurzen ondanks deze flow niet is toegenomen.
Om exact te zijn is er sinds de crash in maart zo’n 225.000 nieuwe BTC als subsidie aan de miners uitgedeeld (de halvening daarin meegerekend).
Ommekeer?
Terwijl de data van Arcane Research een duidelijke afname laat zien, spreekt Chainalysis juist van een ommekeer. Uit on-chain data van het analysebedrijf blijkt dat de influx naar exchanges sinds 20 september weer toeneemt, schrijft Coindesk.
Dinsdag bedroeg de netto-instroom van Bitcoin naar beurzen met 36.800 BTC. Dat is de grootste stijging in één dag sinds de beurscrash op 13 maart.
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Philip Gradwell, econoom bij Chainalysis”]”Sinds 20 september is de netto dagelijkse instroom van bitcoins naar beurzen toegenomen en is de handelsintensiteit afgenomen”,[/penci_blockquote]
Volgens Gradwell vertelt dit dat we in een “verzwakkende markt” zitten. Met onderstaande grafiek maken ze de getallen visueel. Zitten we op een kantelpunt?
Premie op beurzen
Daarnaast is ook opmerkelijk dat de premium op de spotprijs van Bitcoin is verdwenen. Het hele jaar lag de prijs van BTC op de Chicago Merchantile Exchange (CME) een stuk hoger dan op de spotmarkt.
Onderstaande grafiek laat zien dat dit sinds augustus flink aan het afnemen is. Zegt dit iets over het verschil tussen het sentiment van de retail markt en de institutionele beleggers van de CME?
Heb jij Bitcoin in eigen beheer of laat je het bij beurzen staan? Laat het ons weten in onze Telegram chat of in onderstaande poll.
Waar heb jij het meeste van je #bitcoin staan?