Verlopen patent maakt update voor Bitcoin (BTC) mogelijk

Vandaag verloopt er een patent waar Bitcoin ontwikkelaars 2011 al over discussieerden. Het heeft simpel gezegd te maken met de manier waarop je met cryptografie betalingen ondertekent. Doordat het patent is verlopen kan en mag Bitcoin deze functie activeren.

Bitcoin en cryptografie

Het gaat om het patent US7110538B2 met de naam ‘method for accelerating cryptographic operations on elliptic curves’. Voor een doorsnee Bitcoiner zegt dit misschien niet heel veel.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat over de methode om transacties te ondertekenen met jouw private key. Bitcoin gebruikt momenteel namelijk ECDSA. Dit staat voor Elliptic Curve Digital Signature Algorithm. Er zijn verschillende soorten ECDSA’s. Het is afhankelijk van het type parameters dat je in zo’n algoritme stopt. Bij Bitcoin is dat secp256k1.

Bij iedere transactie zet je met jouw private key als het ware een handtekening onder een UTXO. Als je deze handtekening zet, toon je met via het ECDS algoritme aan dat deze geheime sleutel hoort bij de public key of de adressen die er in de output staan.

Met de methode die in het patent is beschreven, staat een snellere en efficiëntere manier om deze cryptografische trucjes met elliptic curves toe te passen. Deze techniek is bedacht door Gallant, Lambert en Vanstone. Daarom heeft dit ook wel GLV Endomorphism.

Ontwikkelaars gaan nu bezig om dit in Bitcoin Core te activeren om zo de snelheid en efficiëntie van de verificatie van digitale handtekening in Bitcoin te verbeteren.

Patent

Het gebruik van GLV Endomorphism in relatie met Bitcoin stamt uit 2011. Het was Hal Finney die als een van de eerste ontwikkelaars van Bitcoin al zijn mening deelde over deze techniek.

Finney overleed in 2014 en hij was de eerste persoon die een Bitcoin transactie ontving van Satoshi Nakamoto.

Op bitcointalk.org deelde hij negen jaar geleden al de paper met de naam Guide to Elliptic Curve Cryptography, by Hankerson, Menezes and Vanstone. Het komt er in het kort op neer dat deze methode naar schatting 25% effectiever (en dus minder tijdsintensief) is.

Destijds is de functie al wel geïmplementeerd in Bitcoin Core. Maar omdat we te maken hadden met het patent, was deze functionaliteit nog niet geactiveerd. Het patent was namelijk op 23 december 1999 al ingediend.

De tests zijn allemaal al gedaan en de verwachting is dat het GLV Endomorphism in de eerstvolgende update van het Bitcoin Core staat.

Voordelen

Het grote voordeel is dat nodes veel minder CPU hoeven in te zetten om hetzelfde werk te doen, schrijft Pieter Wuille aan BTC Times. Zijn voormalig collega Adam Back van Blockstream voegt eraan toe dat met deze aankomende verbetering nog steeds werk van Hal Finney ‘voelbaar’ is in het protocol.

Bitcoin zit momenteel ook midden in het proces om het huidige ECDSA te verbeteren met de komst van Schnorr Signatures. Onlangs is de library met dit nieuwe type digitale handtekening geüpdate en gemerged. Het gaat om BIP340 die aan de libsecp256k1 bibliotheek is toegevoegd.

Terwijl we aan de ene kant een patent hebben dat verloopt, kwam Jack Dorsey een poosje geleden met een initiatief om Bitcoin zoveel mogelijk open source te houden. De Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA) is een non-profit organisatie met een duidelijk doel: COPA wil het patenteren van handige technologieën voorkomen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCpatent