Craig Wright komt met nieuwe claim: ‘Bitcoin forks schenden mijn databaserechten’

Craig Wright heeft opnieuw een reden gevonden om een rechtszaak aan te spannen. De Australische ondernemer die beweert de uitvinder van bitcoin te zijn, suggereert dat hij juridische stappen zou kunnen ondernemen tegen het team van ontwikkelaars van de cryptocurrency. De reden hiervoor is de inbreuk op zijn intellectuele eigendom.

Bitcoin bedenker

Dit beschrijft hij in een blogpost die hij afgelopen donderdag gepubliceerde. Craig Wright vertelt dat het toegestaan is om bitcoin onder de open-source MIT-licentie te forken. De cryptomunt is namelijk onder deze licentie uitgegeven. Echter mag het kopiëren van de database volgens Wright niet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Als enige maker van Bitcoin bezit ik volledige rechten op het Bitcoin ‘registry’. Mensen kunnen mijn software forken en alternatieve versies maken. Maar ze hebben geen rechten om het protocol te wijzigen met behulp van de onderliggende database”.[/penci_blockquote]

Bitcoin Core (de ontwikkelaars van BTC) en Bitcoin ABC (het team achter Bitcoin Cash) “hebben geprobeerd mijn database zonder toestemming te gebruiken,” beweerde Wight. De wannabe Satoshi is de man achter BSV.

De bewering van de Australiër die zegt de uitvinder van Bitcoin te zijn, gaat zo ver dat hij vnidt dat Core en ABC inbreuk maken op zijn intellectuele eigendomsrechten.

De MIT licentie maakt het echter gewoon mogelijk om de code ‘zonder restricties’ te gebruiken, zolang de ‘copyright notice’ en de ‘permission notice’ zijn meegenomen naar alle kopieën van de software’.

Open source licentie

Het staat als volgt weergegeven in de licentie:

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=””]”Permission is hereby granted, free of charge, to any person obtaining a copy of this software and associated documentation files (the “Software”), to deal in the Software without restriction, including without limitation the rights to use, copy, modify, merge, publish, distribute, sublicense, and/or sell copies of the Software, and to permit persons to whom the Software is furnished to do so, …”[/penci_blockquote]

Craig Wright denkt hier dus anders over. Ondanks dat, blijkt hij welwillend te willen zijn richting de andere (vanuit zijn oogpunt gezien) forks:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Als u met mij onderhandelt, kunnen we regelingen treffen om te mogen blijven werken met de geselecteerde kopieën van mijn netwerk, maar dan met een aantal beperkingen. Met andere woorden, ik ben bereid een licentie te verlenen voor (…) de Bitcoin database. Ik zal dit doen op mijn voorwaarden.”[/penci_blockquote]

Iedere keer als je denkt dat Wright alles uit zijn positie als ‘zelf uitgeroepen uitvinder van BTC’ komt hij weer met een bijzondere move. Er zijn al verschillende rechtszaken geweest met de familie Kleiman en bijvoorbeeld Hodlnaut.

Het gaat in dit geval echter over een potentiële rechtszaak die zou kunnen worden aangespannen. Laat in onze Telegram weten wat jij vindt van ‘CSW’ en praat mee met ruim 1700 Bitcoiners!

Bron: Coindesk