Rus bood $1 miljoen in Bitcoin (BTC) in mislukte cybercrime deal

951 totale weergaven

Egor Igorevich Kriuchkov is door de FBI gearresteerd wegens omkoping en een mslukte hacking operatie, zo meldt Decrypt.

De Rus bood een medewerker van een (onbekend) bedrijf in het Amerikaanse Nevada een beloning van $1 miljoen in Bitcoin (BTC).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De man moest toegang verlenen tot het IT-systeem van het bedrijf. Zo kon een hackersgroep malware installeren en gevoelige bedrijfsdata stelen.

Maar de werknemer koos eieren voor zijn geld. Hij verlinkte de Rus aan de FBI, de federale politie in Amerika, die hem na weken onderzoek oppakte. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten die het ministerie van Justitie deelt.

Chantagezaak

Kriuchkov reisde van Rusland naar Amerika en zocht contact met een medewerker (aangemerkt als CHS1). Ze kenden elkaar via een gemeenschappelijke kennis.

De 27-jarige verdachte uit Rusland is onderdeel van een grotere groep. De FBI heeft de man drie weken lang geschaduwd. Hij is getapt en gearresteerd in Los Angeles. In de aanklacht staat gedetailleerd beschreven hoe de man te werk ging.

Kriuchkov heeft medio juli contact gezocht met ‘CHS1’ via Whatsapp om een eerste afspraak te maken. Begin augustus ontmoet de Rus de medewerker een aantal keren. Hij betaalde voor hem een paar etentjes en ‘ander entertainment’.

Zijn opdracht: de medewerker overtuigen om toegang tot het IT-systeem van zijn werkgever. De naam van het getroffen is niet genoemd. Het doel: het in handen krijgen van gevoelige bedrijfsdata en vervolgens het bedrijf chanteren in ruil voor losgeld.

Met ander woorden: betaal een grote som geld (waarschijnlijk in Bitcoin of een privacymunt) of je data wordt te koop aangeboden op het dark web.

Om de IT-afdeling van het bedrijf om de tuin te leiden, zou de groep ook nog een Distributed Denial of Service (DDoS) aanval gepland hebben. Dat gaf de hackers genoeg tijd om de data te stelen.

Op 2 en 3 augustus reisden Kriuchkov, de medewerker en vrienden van de medewerker naar Zion National Park en Lake Tahoe. Kriuchkov betaalde het tripje voor iedereen, maar wilde niet op de foto.

1 miljoen in Bitcoin (BTC)

Op 3 augustus vertelt Kriuchkov aan CHS1 wat zijn intenties zijn. Hij legt dat hij werkt voor een organisatie die medewerkers betaalt om malware in bedrijfssystemen te installeren.

In eerste instantie bood Kriuchkov 500.000 dollar om CHS1 te overtuigen. Later is de beloning verdubbeld naar 1 miljoen dollar.

Bovendien zou hij een aanbetaling van 1 Bitcoin (BTC) overmaken. Hij maakte een Bitcoin wallet aan, en deed dat via het anonieme Tor netwerk. Dat zou de Bitcoin minder traceerbaar maken.

De Bitcoin transactie zou binnen enkele dagen plaatsvinden. Maar het plan wijzigde. Op 21 augustus vond namelijk de laatste ontmoeting plaats, om CHS1 te vertellen dat het plan vertraging opliep.

De groep hackers in Rusland bleek te druk met een andere opdracht, die zeer lucratief was. Daarop vertelde hij dat hij weer het vliegtuig naar Rusland zou pakken. De FBI was er als de kippen bij om hem tijdig op te pakken.

Tegen de Rus is een maximale gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van 250.000 dollar geëist.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCoplichting

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...