Dit zijn 4 redenen waarom Bitcoin (BTC) mogelijk verder gaat dalen

927 totale weergaven

De prijs van Bitcoin (BTC) is weer onder de grens van de $9.000 terecht gekomen. Wat betekent dat voor de koers?

De nieuwe trend lijkt eerder te wijzen op verdere dalingen dan nieuwe stijgingen. Bitcoinist heeft vier redenen op een rijtje gezet waarom de koers verder omlaag zou kunnen gaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Verkoopdruk in orderboeken

Cryptobeurzen zagen de afgelopen dagen veel cryptomunten van het platform weg gaan. Hiervoor kwamen er geen nieuwe hoeveelheden BTC of Tether (USDT) terug. De recente prijsdaling lijkt te komen door steeds dunner wordende orderboeken.

Er is een selling pressure om winst te pakken en even tijdelijk uit de markt te stappen. Eerder zagen we nog regelmatig ‘whale alert bots’ die de afgelopen weken constateerden dat er veel munten naar de exchanges toegestuurd zijn.

Op twitter deelt Gabor Gurbacs een overzicht van de orderboeken van zeven grote exchanges. De buy en sell kant zijn overduidelijk niet in balans.

Dit zegt natuurlijk niet alles, want een orderboek kan ook zomaar veranderen. Zoals het er nu uit ziet is het niet ondenkbaar om een verdere prijsdaling te verwachten.

2. On-chain data

Je kunt indicatoren van exchanges halen, zoals je hierboven kon lezen. Maar ook on-chain gebeuren er dingen die impliceren dat er een daling van de prijs aan zit te komen.

De afgelopen week werden er flink minder transacties gedaan, mede omdat de prijs stagneerde. Lage activiteit suggereert dat de meeste munten ongebruikt blijven.

On-chain Bitcoin transacties kunnen duiden op voorbereiding op serieus handelsvolume. En dat is op dit moment overduidelijk afwezig en dus is het onlogisch om grote prijsstijgingen te verwachten.

Zoals de statistieken nu spreken, past dit niet bij een bullmarkt. Maar ook deze indicator kan in verloop van tijd langzaam veranderen naar een meer bullish sentiment.

Klik op bovenstaande tweet om het hele twitterdraadje met on-chain statistieken te bekijken. Hier deelt Glassnode meer informatie over de Spent Output Age Band (SOAB) en de SOPR indicator.

3. Bakkt record

Een derde opmerkelijke gebeurtenis is dat Bakkt wél nieuwe records weet te behalen. Ondanks dat het in verhouding met de totale cryptomarkt om een klein bedrag gaat (van $15 miljoen), kan het handelsgedrag op de futures exchange wel zorgen voor een bepaald sentiment in de markt.

De afgelopen 24 uur zijn er 1741 contracten afgesloten. Dat is een ruime verdubbeling van het bedrag van donderdag.

In een eerde artikel kon je al lezen dat er een correlatie lijkt te zijn tussen de prijs van Bitcoin en de records op Bakkt. En een nieuw record voor Bakkt, staat niet per direct inherent aan een prijsstijging van Bitcoin.

4. Technische analyse

Naast data van exchanges en on-chain gegevens, is er natuurlijk ook nog een derde belangrijke spil: de koers van Bitcoin.

Hierop is te zien dat BTC een Death Cross heeft ondergaan. Doorgaans is dit niet positief voor de prijsontwikkelingen. De vorige keer dat dit gebeurde was het mei 2018. Daarna zagen we een aanzienlijke daling van de prijs.

Na de golden cross in april dit jaar steeg de koers hard omhoog. Is de huidige Death Cross een indicatie dat Bitcoin een flinke daling zal ondergaan?