btc voorraad bitcoin

Deze (psychologische) koersindicator vertelt wanneer de Bitcoin bullmarkt begint

Het mooie aan bitcoin is dat het een openbaar grootboek is en de data voor iedereen toegankelijk is. Door deze transparantie is het vastleggen van geldstromen mogelijk en weten we steeds meer over het gedrag van mensen.

Dat leidt tot interessante indicatoren, zoals een indicator die het sentiment op de bitcoin markt weet te vangen.

In dit artikel kijken we naar een indicator die een psychologisch keerpunt aangeeft: de SOPR.

SOPR indicator

SOPR staat voor: Spent Output Profit Ratio. En eigenlijk is het gebaseerd op een hele simpele gedachte: het berekent de uitgegeven output van een transactie.

Het is de ‘realized value’ in dollarwaarde gedeeld door de waarde van de munt op het moment dat deze output is gemaakt. Of nog simpeler: verkoopbedrag delen door het aankoopbedrag.

Als de SOPR groter is dan 1, betekent dat dat de mensen achter deze ‘spent outputs’ winst hebben gemaakt. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde: is deze kleiner dan 1, dan is er verlies gemaakt.

Door al de data (die op de blockchain voor iedereen beschikbaar is) in een grafiek te plotten, en is een schets mogelijk van de huidige markt. Dat ziet er als volgt uit:

De gele lijn laat de waarde van de SOPR indicator zien. Deze zit nagenoeg altijd rond de 1. De bitcoin prijs is in het blauw weergegeven.

De waarde uit bovenstaand screenshot is niet realtime, maar enkele maanden oud.

Op het eerste gezicht kun jij hier waarschijnlijk niet veel mee. Maar als je de grafiek nog een keer goed bekijkt, zijn er verschillende conclusies te trekken.

Bullmarkt en bearmarkt

Ten eerste schommelt de SOPR nagenoeg altijd rond de 1. Ten tweede is er sprake van een afwijzing zodra de waarde van de SOPR ónder de 1 gaat in een bullmarkt.

In een bearmarkt is er een afwijzing zodra de waarde boven de 1 komt.

‘Afwijzen’ is ook wel een term die laat zien dat de indicator niet door een bepaald punt heen wil schieten, in dit geval de 1.

De SOPR indicator kan dus worden gebruikt om tops en bottoms in kaart te brengen. Dat geeft het volgende beeld:

Elke keer als de SOPR de waarde 1,0 bereikt, zorgt dit voor een top of een bottom op de bitcoin koer grafiek van Bitcoin. Voor de lange termijn is deze indicator een zeer betrouwbare gebleken.

Alleen in het begin van een bearmarkt (de rood aangegeven gebieden) bleek het niet slim te zijn om je handelsstrategie op deze indicator te baseren. In deze situatie is deze namelijk veel te instabiel.

Mensen voelen zich in het algemeen veel comfortabeler als ze hun assets met winst verkopen.

In een bearmarkt, wanneer SOPR onder 1 daalt, verkopen mensen met verlies en dus zijn ze terughoudend om dat te doen. Het kan er voor zorgen dat er veel meer emotionele beslissingen worden gemaakt.

Er zijn dus twee aspecten waarvoor deze indicator handig is:

  • De SOPR laat zien wanneer een bull run start
  • De SOPR laat zien dat de markt in 2018 erg heftig was, zoals nooit tevoren.

Bitcoin in 2019

Aanleiding voor dit artikel was een tweet van NebraskanGooner. Hij laat zien dat een iets aangepaste versie van deze indicator een interessant patroon laat zien.

De aSOPR hangt al geruime tijd boven de 1. Zodra er sprake is van een afwijzing, en deze terugkeert naar de waarde 1, betekent dit dat de bullmarkt nog even door kan zetten.

Als de koers van Bitcoin binnenkort een keer omlaag schiet en de SOPR 1,0 test (en wordt afgewezen), is dit het perfecte moment om bij te kopen.

Om toegang te krijgen tot deze indicator kun je naar de website van marktvorser Glassnode gaan. Zij leveren verschillende on-chain indicatoren, waaronder dus de SOPR.

Bron: unconfiscatable, glassnode

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!