Bitcoin ETF van Bitwise ingetrokken, vermogensbeheerder terug naar de tekentafel

924 totale weergaven

Crypto vermogensbeheerder Bitwise heeft zijn voorstel voor bitcoin exchange-traded fund (ETF) ingetrokken.

Volgens een rapport dat dinsdag werd ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), maakt Bitwise deze keuze omdat dit “consistent is met het algemeen belang en de bescherming van beleggers.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Matt Hougan, hoofd van de onderzoeksafdeling bij Bitwise, bevestigt dit bij The Block en verklaarde:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“We hebben de aanvraag inderdaad ingetrokken. Dit is een procedurele stap en we zijn van plan onze aanvraag op een geschikt tijdstip opnieuw in te dienen. “[/penci_blockquote]

Hougan voegde eraan toe dat het bedrijf momenteel hard werkt aan het beantwoorden op de vragen die de SEC in een 112 pagina’s tellend document heeft gesteld. “We blijven ons volledig inzetten voor de ontwikkeling van een bitcoin ETF.”

Bitcoin ETF

Het is nog niet bekend op welke termijn ze het voorstel opnieuw kunnen indienen.

Het nieuws komt slechts enkele weken nadat Bitwise bekend maakte dat het beleggers de mogelijkheid wil bieden om toegang te krijgen tot bitcoin in de gereguleerde en vertrouwde vorm van een fonds.

Bitwise diende eerst zijn ETF-voorstel samen met NYSE Arca in januari 2019 in. Sindsdien is Bitwise de SEC maar liefst acht keer tegen gekomen, vertelde Hougan vorige maand aan The Block.

Hij voegt eraan toe dat het bedrijf in deze periode ook een whitepaper van 500 pagina’s en een presentatie over nepvolume heeft ingediend. Het gebrek aan liquiditeit en ‘schoon volume’ lijken voor de SEC vooralsnog de grootste struikelblokken.

Eerdere voorstellen

In september trok Cboe BZX Exchange ook zijn voorstel voor de VanEck / SolidX bitcoin ETF in nadat het geconfronteerd werd met afwijzingen.

Verschillende bedrijven hebben een soortgelijke poging gewaagd, maar er is er geen een die goedkeuring heeft gekregen. De SEC blijft bezorgd over marktmanipulatie en het wil de geaccrediteerde beleggers beschermen.

Jay Clayton, voorzitter van de SEC, zei ooit dat hij geen heil ziet in een crypto ETF-totdat de zorgen over marktmanipulatie zijn weggenomen. Eind december stelde de SEC een verzoek voor een Bitcoin en U.S. Treasury bond ETF van Wilshire Phoenix nog uit.

David Weisberger, de mede oprichter en CEO van CoinRoutes, zegt dat er drie redenen zijn waarom de beredenering van de Securities and Exchange Commision over exchange traded funds onjuist zijn.

Er zijn echter ook mensen, zoals Bitcoin prominent Adam Back, die denken dat BTC helemaal geen ETF nodig heeft.

Willem Middelkoop

Gisteren publiceerden wij een interview met Willem Widdelkoop waarin we meer dan een uur over Bitcoin praatten. De financieel expert liet zich ook uit over een mogelijke ETF.

Volgens Middelkoop is het een kwestie van tijd voordat deze er komt.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Het is voltrekt onlogisch om een bitcoin ETF tegen te houden wanneer je wel futures en opties goedkeurt. Crypto is geaccepteerd als assetklasse, anders accepteer je geen speculatief product zoals een future. De acceptatie van een future eind 2017 was opvallend, want daarmee kregen handelaren een instrument in handen om bitcoin te ‘shorten’.'[/penci_blockquote]

Kom ook eens gezellig langs in ons Telegram kanaal of onze gloednieuwe Discord server en praat mee over het nieuws.