Bitcoin extra duur in Ethiopië, land ziet 20% inflatie en introduceert nieuwe biljetten

999 totale weergaven

De regering van Ethiopië onthult een nieuwe reeks van bankbiljetten. Waar de verwachting is dat dit de autoriteiten zal helpen om meer grip te krijgen op contant geld, illegale handel en geldstromen, lijkt dit een teken aan de wand. Is de inflatie in het Afrikaanse land niet meer te houden?

Ethiopische Birr

Het idee achter deze nieuwe type biljetten is om de liquiditeit van banken te vergroten. Ze hebben veel moeite met de huidige status van de economie van het land. Deze draait namelijk voor een groot deel op cash geld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In een verklaring die op 14 september kondigde Abiy Ahmed Ali, de premier van het land, de onthulling aan van de nieuwe bankbiljetten van 10, 50 en 100 Birr. Maar daarbij kwam er ook een nieuwe eenheid: een briefje van 200 Birr.

In een rapport staat dat de regering van plan is om ongeveer $97 miljoen (3,6 miljard Ethiopische Birr) bij te maken. Het is de bedoeling dat de Ethiopische burgers hun oude biljetten binnen drie maanden vervangen.

Het gaat om de vervanging van het oude type briefgeld en niet zo zeer om nieuwe Birr dat als gevolg van brrrr de economie in komt.

De introductie van de 200 Birr is echter wel opmerkelijk te noemen. Ligt verdere inflatie op de loer en speelt de overheid daar met deze actie alvast op in?

Een bekend voorbeeld is het briefje van 100 biljoen Zimbabwaanse dollar. Het is een iconisch briefje dat in de Bitcoin community bekend staat als ultiem voorbeeld van een falende valuta. Zo ver is het gelukkig nog niet in Ethiopië.

Inwisselen van geld

Het rapport citeert econoom Wasihun Belay die erkent “het erg belangrijk is voor de economie.” Hoewel het omwisselen van dit geld heel erg duur is, is dit volgens hem een stap in de goede richting. Hij noemt zelfs dat het belangrijk is dat er ook 500 en 1000 briefjes worden geïntroduceerd.

Het probleem ligt echter veel dieper dan het gevaar op vervalsing van de briefjes. Het land heeft te maken met een toenemende inflatiedruk. Het inflatiegetal bereikte in augustus de 20%. Dit is een gevolg van toenemende ‘printgedrag’ om begrotingstekorten van het land te financieren.

Bitcoin extra duur in Ethiopië, land ziet 20% inflatie en introduceert nieuwe biljetten

Toch is Yinager Dessie, gouverneur van de Nationale Bank, optimistisch dat de “introductie van de nieuwe bankbiljetten een belangrijke rol zal spelen bij het afname van op cash geld gebaseerde transacties.”

Bitcoin in Ethiopië

In landen met inflatie is de roep naar Bitcoin groot. Vaak zie je dat de prijs bij lokale wisselkantoren hoger ligt dan op de internationale spotmarkt. Zo berichtten we eerder vandaag al dat er in Argentinië een premie van $300 op de Bitcoin prijs staat.

Op de website BitcoinPriceMap kun je zien hoe de prijs in de verschillende landen is. Zo is de prijs in Nigeria momenteel bijna 21% ’te hoog’. Helaas houdt deze website niet bij wat de prijs van Bitcoin in Ethiopië is.

Op LocalBitcoins staat er wel één Ethiopische order. De vraagprijs komt omgerekend neer op bijna $18.000. De twee order op Paxful hangen rond deze zelfde prijs. Dat is een premium van bijna 65%!

Bitcoin extra duur in Ethiopië, land ziet 20% inflatie en introduceert nieuwe biljetten
Lees meer over: