Bitcoin (BTC) futures populair: bijna $1 miljard staat bij CME beurs open

1124 totale weergaven

Speculatie op de Bitcoin (BTC) koers is populair. Het aantal openstaande Bitcoin futures bij CME hebben samen bijna een waarde van 1 miljard dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin futures

Een future is een contract waarmee je het recht krijgt om een onderliggende asset, bitcoin in dit geval, op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te (ver) kopen. Populair gezegd is het papieren Bitcoin, zoals je ook papieren goud hebt.

Want dat ‘papiertje’ is geen fysieke Bitcoin die gedolven is. Het is bewijs waarmee een handelaar kan speculeren op een beurs. Waarbij hij ‘gokt’ of de prijs gaat stijgen of dalen.

CME is in de VS voor handelaren en investeerders de ‘go-to’ als het op Bitcoin futures aankomt. Ze draaien meer volume dan Bakkt bijvoorbeeld. En de gemiddelde Amerikaanse partij wil zijn vingers niet branden aan ongereguleerde beurzen zoals BitMEX en Binance.

Sinds juli dit jaar is de vraag naar futures toegenomen. Medio maart was de ‘open interest’ nog opgeteld 2 miljard dollar, nu ligt het totaal (op alle futures beurzen) op bijna 6 miljard dollar.

Prijsverschil future vs spot

Maar hoe is deze groei te verklaren? The Block heeft een aantal experts in het veld gevraagd om deze toename te duiden.

Joshua Lim, is manager derivaten bij Genesis Global Trading, is er ‘interessante handel momenteel op de markt’.

Hij verwijst naar de ‘spread’ tussen de onderliggende spot markt en de futures markt.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Momenteel handelen de futures boven de spots, dus handelaren verkopen futures in plaats van het kopen van spot’. [/penci_blockquote]

Genesis heeft haar derivatendesk in juni gelanceerd en ze rapporteerden direct een handelsvolume van 400 miljoen dollar.

Bitcoin (BTC) futures populair: bijna $1 miljard staat bij CME beurs open

Een handelaar bij een ander cryptobedrijf bevestigt ook dat de futureshandel door het prijsverschil tussen future en spot gedreven is. Bovendien ziet hij meer adoptie onder institutionele beleggers, zoals fondsen, verzekeraars en pensioenfondsen.

En niet onbelangrijk: handelaren zijn gewend om met CME handel te drijven en futures te kopen en te verkopen.

Bitcoin prijs

Kijken we naar de spotprijs, dan weet deze niet door de $12.500 te drukken op moment van schrijven. Het sentiment is echter nog steeds optimistisch als we kijken naar de Fear & Greed Index.

Het is een samengestelde index om het marktsentiment te ‘meten’. De index neemt de volgende variabelen mee: koersschommelingen (volatiliteit), handelsvolume, marktdominantie bitcoin en marktsentiment (Google Trends, sociale media, onderzoeken).

Deze indicator staat op ’80’, wat staat voor ‘extreme greed’. Dat betekent dat een groot deel van de markt denkt dat de koers (in de nabije toekomst) gaat stijgen.

Prijs is het resultaat van vraag en aanbod en vertrouwen speelt daarbij een belangrijke indicator.

Bitcoin (BTC) futures populair: bijna $1 miljard staat bij CME beurs open

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCfutures

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...