Bitcoin futures deze week in trek: $800 miljoen aan open interest bij CME

954 totale weergaven

Papieren Bitcoin (BTC) is populair, zo blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker Skew. Zo groeide het aantal futures bij de Chicago Mercantile Exchange (CME) met 100% in één maand tijd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) futures

CME is de derde grootste futures markt uitgaande van de openstaande future contracten, zo blijkt uit data van Skew. Ze bedienen geaccrediteerde beleggers en zijn gereguleerd bij de CFTC in de VS.

Begin deze week stond de ‘open interest’ op een nieuw record van $841 miljoen. Deze vrijdag was het totaal iets gezakt naar $800 miljoen. Maar de vraag neemt dus fors toe.

Een future is een contract waarmee je het recht krijgt om een onderliggende asset, bitcoin in dit geval, op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te (ver) kopen.

De hamvraag: gaat de prijs stijgen of dalen vóórdat het contract afloopt? Dat is het spel en de ‘gok’ van professionele handelaren.

Ongereguleerde beurzen zoals BitMEX en Binance bepalen echter nog steeds de markt. Op de onderstaande grafiek is te zien dat in één maand tijd de totale markt met $1 miljard aan contractwaarde toenam.

Bitcoin futures deze week in trek: $800 miljoen aan open interest bij CME

Inflatie

Decrypt sprak met analist Simon Peters van broker eToro. Zij zien één verklaring voor de groei: inflatie. En Bitcoin is een hedge daartegen, een manier om je te wapenen tegen geldontwaarding.

Met name partijen die miljoenen dan wel miljarden onder beheer hebben, loont het om een klein percentage te spreiden over andere assets zoals goud en Bitcoin. Het gaat om beleggingsfondsen, verzekeraars en pensioenfondsen waarvoor dat interessant kan zijn.

Charles Bovaird, vice president content bij Quantum Economics, voegt toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’In juli lag de open interest bij CME nog op $365 miljoen, en nu ruim boven de $800 miljoen. Een duidelijk signaal van meer vraag onder institutionele beleggers’. [/penci_blockquote]

Hij wijst op meer acceptatie van overheden. De Amerikaanse overheid keurde het onlangs goed dat banken Bitcoin en andere cryptocurrency’s opslaan. Bovendien werken overheden zelf ook aan digitale munten.

Dat vanwege COVID-19 centrale banken in zeer korte tijd extra geld hebben bijgedrukt, leidt tot inflatie. Niet alleen van producten en diensten, maar ook van de valuta zelf.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...