Bitcoin (BTC) halving aanstaande! Wat is het en wat zijn de gevolgen?

Velen kijken er al een tijdje naar uit, maar mei 2020 is het eindelijk zo ver: de derde bitcoin halving! Maar wat is die bitcoin halving nou precies en wat betekent dit event voor de miners, de traders en de investeerders? In dit artikel staan hopelijk de antwoorden op jouw vragen.

Dit artikel is geschreven door Tim Poorthuis en Dylan Spaaij. Zij zijn studenten van de Saxion Hogeschool en ze doen de minor Digital Business Models & Blockchains.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin halving, wat houdt het in?

Satoshi Nakamoto, de bedenker van bitcoin heeft het economische model van de bitcoin zo weten te ontwikkelen dat het steeds schaarser wordt. Dat de schaarste van BTC steeds toeneemt, is dan ook terug te zien bij elke halving.

Binnen het bitcoin netwerk zijn de miners essentieel. Miners krijgen een beloning voor het oplossen van berekeningen. Daar is veel energie en computerkracht voor nodig. Voor iedere opgeloste berekening (in werkelijkheid ligt het iets genuanceerder) krijgt de miner een beloning in de vorm van BTC.

Een halving is niets anders dan het halveren van deze beloning. Een halving gebeurt na elke 210.000 blokken die er zijn aangemaakt, wat neerkomt op ongeveer om de 4 jaar. Momenteel krijgen miners voor ieder succesvol gemined blok 12,5 bitcoin. In mei 2020 gaat deze beloning naar 6,25 BTC.

Bitcoin halving: de effecten

Bitcoin heeft een beperkte voorraad. In totaal komen er maar 21 miljoen bitcoin vrij. De vraag naar bitcoin zal altijd blijven verschillen. Indien de bitcoin op steeds meer plekken in de samenleving geaccepteerd zal worden, zal de vraag waarschijnlijk ook toenemen.

Echter zal het aanbod nooit meer dan 21 miljoen zijn. Momenteel is er ongeveer 18,3 miljoen bitcoin in omloop.

Dit komt neer op ongeveer 87% van het totale aanbod. Het aantal nog te minen bitcoin is circa 2,7 miljoen stuks. Als het goed is zijn in 2140 alle 21 miljoen BTC gedolven.

Zie de onderstaande afbeelding voor meer informatie over de totaal geminede bitcoin en hoeveel er in de toekomst nog zullen bijkomen.

Aantal BTC in omloop (Bitcoin in circulation, 2020)

Bitcoin (BTC) halving aanstaande! Wat is het en wat zijn de gevolgen?

Na elke bitcoin halving zal de dagelijkse hoeveelheid geminede BTC minder zijn. Momenteel komen er elke dag ongeveer 1.800 BTC bij. Na de halving van mei dit jaar zal dit dus gehalveerd worden tot 900 bitcoins per dag en na de halving in 2024 zelfs tot 450 BTC per dag.

Het aanbod werkt volgens een deflatoir beleid. De inflatie is nu nog 3,6% maar zal na de halving 1,8% zijn. Er is dus duidelijk te zien dat het model van bitcoin een vorm van schaarste creëert. Dit monetaire beleid is er om hyperinflatie te voorkomen.

Wat betekent de halving voor de miners?

Als miner is het verstandig om op te schalen of over te stappen naar betere mining apparatuur, want de beloning halveert opeens terwijl de elektriciteitskosten niet zullen verminderen. Als de prijs van bitcoin gelijk blijft of zelfs daalt, wordt het rendement dus aanzienlijk minder.

Dit kan als gevolg hebben dat sommige miners zelfs overwegen om te stoppen met het minen van bitcoin. Dit heeft weer een nadelige invloed op de hashrate van het netwerk. De hashrate is supersimpelgezegd het aantal wiskundige berekeningen dat een miner per seconde uit kan voeren.

Hoe lager de hashrate, hoe minder veilig het netwerk is. Echter is er geen reden tot paniek, want in de 11 jaar dat de bitcoin bestaat, heeft het netwerk haar waarde bewezen door nog nooit gehackt te zijn.

Wat betekent de halving voor de prijs?

Vanuit het oogpunt van investeerder is een halving dus zeer interessant, want het aanbod van het aantal nieuwe BTC wordt letterlijk gehalveerd. Theoretisch gezien zal dit dus betekenen dat als de vraag gelijk blijft en het aanbod gehalveerd wordt, dat de prijs van bitcoin verdubbeld zal worden. Echter zal het in de praktijk wel net ietsjes anders zijn.

Prijstechnisch zit er dus een interessante periode aan te komen voor (potentiële) bitcoin investeerders. Als we terug kijken naar het verleden, zien we dat de vorige halveringen een positieve invloed hebben gehad op de prijs van bitcoin. De vorige halvings hebben uiteindelijk allemaal voor een bull run gezorgd. Bij een bull run zie je vaak extreem hoge rendementen in een korte periode.

Een recentelijk voorbeeld hiervan is de bull run van eind 2017 tot begin 2018. Toen ging de BTC van ongeveer $5.600 naar $20.089 in een tijdsbestek van 4 weken. De bull run werd niet veel later afgestopt en beantwoord met een flinke correctie naar beneden.

2018 kan gekenmerkt worden als het jaar van de correctie, de bitcoin daalde namelijk van $20.089 naar $3.100. 2019 was het jaar van herstel voor bitcoin en er werd zelfs even $13.700 betaald voor 1 BTC . Echter zijn prestaties behaald in het verleden geen garantie voor de toekomst!

Halvings in Tradingview (Tradingview, 2020)

Bitcoin (BTC) halving aanstaande! Wat is het en wat zijn de gevolgen?

Fundamenteel: Lightning Network

Fundamenteel gezien is bitcoin enorm sterk. Een toenemend vertrouwen van de miners heeft geresulteerd in nieuwe all time highs in hashrate. Dit betekent dat het netwerk alleen maar veiliger is geworden.

Het coronavirus en de keiharde daling van de prijs van Bitcoin lijken echter wel roet in het eten te gooien. Het gaat interessant zijn hoe dit de komende tijd verloopt.

Door de komst van het Lightning Netwerk in 2018, kunnen transacties sneller verwerkt worden. Daarnaast wordt BTC in steeds meer landen geaccepteerd als betaalmiddel. Ook het aantal gebruikers is fors gestegen afgelopen jaren, dit is goed te zien in onderstaande afbeelding.

Bitcoin (BTC) halving aanstaande! Wat is het en wat zijn de gevolgen?

Kijkend op langere tijdsframe bevinden we ons dus nog steeds in een bear market. Echter kan hier snel verandering in komen en kan de halving als een katalysator gezien worden die de prijs positief stimuleert en naar een hoger prijsniveau kan tillen. Hieronder zie je het bekende stock-to-flow model van PlanB. Lees hierover meer in zijn eigen medium artikel.

Bitcoin (BTC) halving aanstaande! Wat is het en wat zijn de gevolgen?

Wat denk jij van de halving? Kom eens gezellig langs in onze Telegram chat en praat met bijna 2.500 Bitcoin fanaten over de markt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTChalving

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...