‘Argentinië verscherpt controle op kopen Bitcoin (BTC) met peso’

774 totale weergaven

Argentinië heeft haar controles op de Bitcoin (BTC) handel fors aangescherpt. Naar eigen zeggen om witwassen te bestrijden. Maar volgens criticasters speelt er een ander motief: Bitcoin als middel om peso om te wisselen in Amerikaanse dollars.

Argentinië

In een reportage van Decrypt is beschreven hoe de overheid haar controle op de Bitcoin handel heeft verscherpt. Net zoals in Nederland controleert de Financial Information Unit (FIU) of (verdachte) Bitcoin transacties voldoen aan de anti-witwasregels.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De FIU zegt meer informatie in te willen winnen over de ‘personen en bedrijven die zich met Bitcoin handel bezighouden’. De scope is héél breed: banken, creditcardmaatschappijen, bitcoin beurzen en fondsen. Zelfs retailers die Bitcoin accepteren zoals kunstgalerieën en sportcentra kunnen controles verwachten.

Dat betekent dat alle valutastromen naar Bitcoin beurzen onder verscherpte controle staan. Vertrouwt de FIU een transactie niet, dan neemt men contact op met de broker of beurs.

Volgens de krant El Cronista is de timing van FIU opvallend. Want de peso staat onder druk. Mensen stoppen hun geld in toenemende mate in buitenlandse of alternatieve valuta zoals BTC.

Bitcoin: brug voor wisseltruc

France Amati, oprichter van het Buenos Aires Bitcoin Center, doorziet het motief van de overheid.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De overheid wil voorkomen dat burgers hun peso omwisselen in Bitcoin en vervolgens deze Bitcoin weer omwisselen in Amerikaanse dollars’. [/penci_blockquote]

Het Zuid-Amerikaanse land zit in een diepe financiële en economische crisis. De staatskas is technisch gezien leeg.

Door de hyperinflatie is de waarde van de peso met ruim 30% gedaald. Een van de gevolgen is dat burgers vluchten in andere assets zoals BTC.

Dat leidt ertoe dat de handelsvolumes in het land de pan uitrijzen. Peer-to-peer beurzen zoals LocalBitcoins en Bisq zagen de activiteit flink toenemen.

'Argentinië verscherpt controle op kopen Bitcoin (BTC) met peso'

Peer-to-peer handelsvolume (in ARS peso) Local Bitcoins Bron: Coindance

Andere criticasters mengden zich op Twitter ook in de discussie. Handelaar en analist David Battaglia uit Venezuela ziet een plot: bedoeld om het weinige kapitaal van de burgers nog af te pakken’.

Volgens de advocaat en investeerder Micky Sierra is dit een gevaarlijke ontwikkeling. Want de controles kunnen ook ontaarden in inbeslagname van Bitcoin en andere bezittingen door de overheid. Dan moeten de autoriteiten bewijzen dat er sprake is van een ‘illegale activiteit’.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...