Volgens deze twee indicatoren is de Bitcoin prijs klaar voor een opmars

846 totale weergaven

Bitcoin staat er goed voor, met een marktwaarde boven de 200 miljard dollar. Ook on-chain statistieken bevestigen dat de grootste cryptomunt nog in een bullcyclus zit. Gaat de koers verder stijgen na het nieuws dat MicroStrategy zijn Bitcoin positie uitbreidt?

Bitcoin in winstposities

De eerste van de twee positieve indicators is de Bitcoin Spent Output Profit Ratio (SOPR). Dat is een maatstaf die de verhouding van de winstmarge van een bepaalde hoeveelheid BTC bepaalt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze berekening komt tot stand door de volgende getallen door elkaar te delen:

Een Bitcoin transactie bestaat uit een input en een output. Een Unspend Transaction Outputs noemen we ook wel een UTXO. Het totaal van deze UTXO’s is de balans die je in een wallet app afleest.

Met andere woorden, deze indicator laat zien wat de waarde van zo’n UTXO is, gekeken naar de prijs bij creatie ten opzichte van uitgave.

Historisch gezien gunstig

On-chain analist Renato Shirakashi, de bedenker van de SOPR, geeft wat meer duiding aan deze indicator.

Als dit getal onder een waarde van 1 zakt, toont dit aan dat hodlers hun BTC met verlies verzilveren of versturen. Een waarde boven de 1 geeft aan dat de eigenaren van de spent output winst maken op het moment van de transactie.

Vermogensbeheerder Jan Uytenhout van Capriole Fund laat in een tweet zien dat deze ratio momenteel weer onder de 1 ligt. Hij gebruikt hiervoor de data van Glassnode. “Historisch gezien waren dit de momenten om bij te kopen.”

In veel van de vorige gevallen dat de SOPR naar deze niveaus zakte, resulteerde dit in grote prijsstijgingen. Als je andere indicatoren erbij pakt zien we dat we nog steeds in een bullmarkt zitten. Zo staat het 50-daagse voortschrijdend gemiddelde boven de 200MA.

Ondergewaardeerd?

Zijn collega analist Charles Edwards voegt er een andere statistiek aan toe. En ook deze indicator laat zien dat Bitcoin momenteel ondergewaardeerd is. Het gaat om de Dynamic Range NVT Signal. Op Medium heeft hij hier een uitgebreid artikel aan gewijd.

Een andere benaming voor deze indicator is de PE Ratio. Het laat zien of Bitcoin overbought of oversold is. Het getal komt tot stand door de marktkapitalisatie Cap te delen door het 90-daags gemiddelde van het on-chain transactie volume.

Kortom, de markt waardeert volgens deze indicator de prijs van Bitcoin niet volledig. Een onderwaardering dus. Intussen bereikt de markt wel de totale kapitalisatie van $200 miljard. Door de stijging van vandaag van een handjevol procenten, is Bitcoin door deze grens heen gegaan.

Gaan we groene tijden tegemoet? Kom eens langs in onze Telegram chat en deel jouw mening!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmarkt