Coinbase gaat leningen aanbieden met Bitcoin als onderpand

1123 totale weergaven

Coinbase komt met een nieuwe dienst: leningen met bitcoin als onderpand. Een groot deel van de Amerikaanse klanten kan zich inschrijven voor een wachtlijst om via de beurs dollars te lenen.

Bitcoin lenen

Gebruikers hebben de mogelijkheid om een lening af te sluiten ter waarde van 30% van hun bezit in Bitcoin. Daarmee gaat de beurs de concurrentie aan met bedrijven als BlockFi, Celsius en Crypto.com.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In een blogpost schrijft Coinbase dat klanten uit zeventien Amerikaanse staten binnenkort cash geld zouden kunnen lenen door hun Bitcoin als onderpand te gebruiken.

De nieuwe “Borrow feature” zal in de herfst live gaan, vertelt een woordvoerder van Coinbase. De beurs begint met Bitcoin als activa voor de onderpand, maar het heeft plannen om in de toekomst meer cryptovaluta te gaan inzetten. Ook willen ze in de toekomst de dienst in meer staten gaan uitrollen.

Coinbase gaat leningen aanbieden met Bitcoin als onderpand

Lening voorwaarden

Er zijn wel enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet je voor deze ‘cash loans’ dus Bitcoin in bezit hebben en mag je maximaal tot 30% van de waarde ervan lenen. Ook zit er een plafond aan de lening van een maximum bedrag van $20.000.

En schrik niet, de beurs vraagt een vast jaarlijks rentetarief van 8% voor de maximale aflossingsperiode van één jaar.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Alle klanten zullen het tarief van 8% behouden dat hen wordt aangeboden wanneer ze de lening aflsuiten, gedurende de looptijd van de lening”[/penci_blockquote]

Coinbase kan dit tarief echter in de loop van de tijd wel aanpassen, op basis van factoren zoals marktomstandigheden, voegde de woordvoerder toe. Normaal gesproken moet een aanvraag binnen 2 à 3 dagen verwerkt zijn.

Ter vergelijking: de rentetarieven van concurrent BlockFi variëren op basis van het risicoprofiel van de klant. Het begint bij 4,5% per jaar en het kan oplopen tot een rentepercentage van 9,7%.

Bitcoin als onderpand

Dit type leningen kunnen voor klanten handig zijn als ze op korte termijn geld nodig hebben, voor bijvoorbeeld renovaties van het huis. In dit geval hoeven ze hun bitcoin niet te verkopen. Dit kan voordeliger zijn met het oog op belastingen.

Maar bedenk je wel: not your keys, not your coins. Coinbase is een centrale partij Ook heeft de reputatie op het gebied van financiële privacy de laatste tijd een deukje heeft opgelopen. Zo wilde de beurs een deel van hun software verkopen aan de geheime dienst en de belastingdienst.

De hype rondom het uitlenen van bitcoin kwam een jaar geleden op gang. Ook Binance stapte toen in de markt met een lending platform. Deze diensten waren wel puur gericht op cryptocurrency’s. Hierbij kreeg je bijvoorbeeld maar liefst 10% rente op het uitlenen van Tether (USDT). De dienst van Coinbase is wel anders, gezien je er met bitcoin als onderpand fiat geld kunt lenen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC