Als 50% van de wereld via Lightning gaat chatten, kost dit 3 miljoen Bitcoin

838 totale weergaven

Met Bitcoin kun je meer doen dan satoshi’s overmaken. Via het Lightning Network kun je ook berichtjes met een microbetaling meesturen. En zo kun je een chatdienst bouwen bovenop deze tweede laag. Maar stel dat dit super populair wordt. Wat is hiervan dan de impact?

Bitcoin als protocol chats

Het Lightning Network is een schaalbaarheidslaag op Bitcoin. Het bestaat uit een heleboel betaalkanalen tussen talloze nodes. Lees in de uitlegpagina meer over Lightning.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Door een combinatie van Type-Length-Values (TLVs) en de Keysend optie kun iemand een berichtje sturen via ditzelfde protocol. Bekende namen van platformen zijn de Sphinx Chat, Juggernaut en SendMany.

Je voegt hiermee als het ware een boodschap toe aan een betaling. Dit biedt de gebruiker op onder andere het gebied van privacy een betere oplossing vergeleken met gecentraliseerde platforms zoals Whatsapp en Telegram. Het is namelijk een end-to-end encrypted, censuur bestendig en een peer-to-peer platform zonder centrale server.

Maar stel: de hele wereld gaat dit gebruiken. Wat zou dan de impact zijn op routing costs? En tot hoe ver kan deze ontwikkeling doorgroeien?

LightningHood geeft antwoord op deze vraag in een Medium artikel.

Chatdiensten

Volgens een analyse van Statista zijn er ongeveer 5,9 miljard unieke maandelijkse actieve gebruikers op de verschllende messenger apps. WhatsApp en Facebook Messenger domineren momenteel de markt.

Als 50% van de wereld via Lightning gaat chatten, kost dit 3 miljoen Bitcoin

Als je af gaat op deze 5,9 miljard actieve gebruikers en veronderstelt dat 30% van deze gebruikers de app dagelijks gebruikt, kun je een berekening maken over de potentiële impact op het Lightning Network.

Met 1,7 miljard dagelijkse actieve gebruikers en een gemiddelde van 100 berichtjes per dag, komt dit neer 177 miljard transacties per dag. Dit is een mooi concreet getal om mee door te rekenen.

Als je er dan vervolgens van uit gaat dat je chatten via Bitcoin in de komende 3-5 jaar 0,25% van de markt verovert, komt dit neer op 4,4 miljoen dagelijkse actieve gebruikers en dus 440 miljoen berichten.

Chatten via Bitcoin

Een berichtje via Lightning wordt door het netwerk van nodes geroute. Dit kost een klein bedrag aan sats (tenzij je een direct betaalkanaal hebt met de ontvanger).

Met een volgende aanname die LightningHood deed, stelden ze vast stellen dat 5% van de gebruikers hun berichten versturen van een eigen node via een direct kanaal naar de ontvanger. Dit bespaart in routing kosten.

Dat zou dit het totaal aantal nodes op 221.813 brengen. Momenteel zijn dat er ~13.000, volgens 1ML. Dit veronderstelt een groei van ongeveer 1.700% in het aantal actieve Lighnting nodes in de loop van de komende 3 tot 5 jaar.

Een snelle berekening laat zien dat er dan nog 421 miljoen betalingen over blijven die door het netwerk verstuurd moeten worden. Met een gemiddelde prijs van 2 sats per transactie en een BTC prijs van $9.200 komt het op het volgende neer:

Het kost per per jaar dan bijna 3.000 BTC om alle betalingen uit de hele wereld te Met de huidige prijs van Bitcoin is dat het aanzienlijke bedrag van $26 miljoen.

Als 50% van de wereld via Lightning gaat chatten, kost dit 3 miljoen Bitcoin

In het artikel staan meerdere scenario’s uitgewerkt. Want stel dat chatten via Lightning super populair wordt en het 50% van de markt verovert en de fees naar 10 sats gaan. Dan gaat hier bijna 3.000.000 BTC in zitten. Dat is één-zevende van de totale supply van Bitcoin (van 21 miljoen).

Als 50% van de wereld via Lightning gaat chatten, kost dit 3 miljoen Bitcoin

Conclusie

De introductie van messaging apps bovenop Lightning, is een geweldige use case die heel nuttig kan zijn. Op basis van de aannames die in deze analyse zijn gemaakt, zijn er een aantal conclusies te trekken.

Ten eerste is te stellen dat naarmate het aantal transacties binnen de netwerk toeneemt (en de nodes meer sats in rekening gaan brengen), het duurder wordt om berichten te versturen.

Een verhoging van de kosten zou meer mensen kunnen stimuleren om een node te runnen, wat de kosten weer zal verlagen. Dit zal vervolgens weer positief zijn voor de decentralisatie van het netwerk.

Theoretisch gezien is het haalbaar om 50% van de wereld via Lightning te laten chatten voor 10 sats per betaling. Of de groei van het aantal Lightning nodes überhaupt gaat toenemen, moet nog blijken.

Feit is wel dat dit stukje innovatie bovenop Lightning deuren opent voor nieuwe toepassingen. Want wie had vijf jaar geleden kunnen denken dat we überhaupt zouden kunnen chatten via Bitcoin?

Heb jij een eigen Lightning node én chat en wil je het uitproberen? Kom eens langs in onze Lightning Telegram groep!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClightning