Giga Bitcoin mining farm Kazachstan kan 4% van netwerk pakken

949 totale weergaven

In september opent in Kazachstan een van de allergrootste mining faciliteiten ter wereld haar deuren. De grootte ervan is te vergelijken met een kleine elektriciteitscentrale. Dat belooft dus veel goeds.

Bitcoin mining in Kazachstan

Mining bedrijf Enegix vertelt aan CoinDesk dat het er over drie weken klaar is om een datacenter te openen van 180 megawatt (MW).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens Dmitriy Ivanov, de directeur sales van het bedrijf, biedt de faciliteit plaats aan maximaal 50.000 mining rigs. De faciliteit is gevestigd in Ekibastuz, dichtbij de Russische grens.

Als je dit doorrekent naar de capaciteit van de beste Bitcoin miners van dit moment, de AntMiner S19 of de WhatsMiner M30, dan zou deze locatie goed kunnen zijn voor een rekenkracht van ongeveer 5-6 EH/s. Dat zou met de huidige hashrate ongeveer 4% van het netwerk zijn.

Deze twee beste miners van respectievelijk Bitmain en MicroBT zijn onlangs nog met elkaar vergeleken door BitMEX Research. In een eerder artikel kwamen we tot de conclusie dat beide rigs nauwelijks in prestaties voor elkaar onder doen.

Bitcoin mining facaliteiten

Enegix exploiteert al twee andere Bitcoin mining faciliteiten. De nieuwe locatie in Ekibastuz zal de grootste worden. Er zullen naar verluidt meer dan 160 mensen gaan werken, waaronder ingenieurs, elektriciens en ook beveiliging.

De farm zal dermate veel elektriciteit verwerken dat het omgerekend 180.000 (Amerikaanse) huishoudens van stroom zou kunnen voorzien.

De bouw van de locatie begon al in augustus 2019 en heeft naar verluidt $23 miljoen gekost. Het datacenter zal zijn elektriciteit rechtstreeks van het Kazachse net halen. Dit wordt opgewerkt in een lokale kolencentrale. Volgens Ivanov is dit de goedkoopste beschikbare stroombron in de omgeving.

Stabiele tarieven

Elektriciteit in Kazachstan is zelfs zo goedkoop (en in overmaat aanwezig) dat het land een groot deel van het overschot exporteert naar buurlanden.

In tegenstelling tot China, waar de elektriciteitsprijzen veranderen op basis van het regen- of droogseizoen, zullen de kosten in Ekibastuz het hele jaar door vrijwel hetzelfde blijven.

De regering, die graag zakelijke en buitenlandse investeringen wil aantrekken, heeft een belastingkader gecreëerd om de mining van Bitcoin en andere cryptocurrency’s in het land verder te legitimeren.

Hoewel de klanten vrij zijn om alle cryptovaluta te minen, verwacht Enegix dat de meesten voor Bitcoin zullen kiezen. Vertegenwoordigers van mining bedrijven ViaBTC, BTC.com, Canaan en Innosilicon hebben de locatie al bezocht, vertelt Ivanov.

Politieke steun

Deze ontwikkeling is volledig in lijn met de strategie van de Kazachse overheid. Kazachstan wil de komende drie jaar $738 miljoen aantrekken om haar Bitcoin mining activiteiten uit te breiden.

In juni onthulde Askar Zhumagaliyev, minister van digitale ontwikkeling, innovatie en ruimte-industrie het plan in het parlement van het land.

De politiek flexibele aanpak van Kazachstan is dus erg goed voor de mining industrie. Bitcoin miners hoeven ook geen belasting te betalen over de gedolven BTC.

Het minen wordt niet gezien als ondernemen, maar als ‘technologische vooruitgang’. In mei berichtten we ook al over een speciaal wetsvoorstel voor de mining industrie.