Kazachstan: ‘We belasten alleen ‘echt geld’, geen Bitcoin (BTC) miners’

Bitcoin (BTC) miners in Kazachstan kunnen opgelucht ademhalen: zij hoeven geen belasting te betalen op de gedolven BTC. Het minen wordt niet gezien als ondernemen, maar als ‘technologische vooruitgang’. Dat vertelt een analist, Madi Saken, aan Kursiv.

Saken is betrokken bij de National Association for the Development of the Blockchain and the Industry of Data Centers of the Republic of Kazakhstan (NABDC). Zij kondigde de nieuwe regelgeving eerder deze week aan. Dat bevestigt Saken tegenover Cointelegraph.

Belasting alleen op ‘echt geld’

De regelmakers in Kazachstan zijn relatief duidelijk: alleen transacties met traditionele valuta zijn belastbaar. Wanneer je bitcoin koopt of verkoopt voor een euro, dan betaal je daar belasting over.

Saken: ”Dat betekent dat er alleen belasting wordt gerekend wanneer je cryptovaluta verkoopt op een beurs. Het inkomen is dan standaard geld.

Het ontvangen van de block reward en transactiekosten is in Kazachstan dus niet belastbaar. Er wordt pas door de overheid naar gekeken wanneer de BTC verkocht worden voor geld.

Volgens de politici die de nieuwe wetten schrijven is bitcoin dus geen geld. Dit betekent dat BTC transacties in het land ook vrij zijn van belasting.

Bitcoin mining

Bitcoin miners vallen in Kazachstan onder dezelfde categorie als bijvoorbeeld grote data centra. Pas wanneer een bedrijf ook een positie inneemt waarin het bijvoorbeeld diensten of hardware verkoopt, veranderd die situatie.

Het minen van bitcoin kan, met de juiste hardware en energievoorraad, een hele lucratieve business zijn. Voor een land als Kazachstan kan het een mogelijkheid zijn om nieuw geld naar het land te trekken én gebruik te laten maken van energiebronnen die anders toch niet of nauwelijks werden gebruikt.

Een land als Iran probeert op haar eigen manier aantrekkelijk te zijn voor bitcoin miners. Eerder dit jaar presenteerde zij nieuwe regels: bitcoin miners betalen een vast energietarief. Zo kun je als ondernemer van te voren heel goed voorspellen hoeveel kosten je hebt.

Niet alleen Azië is populair onder miners. Steeds meer investeerders kijken ook bijvoorbeeld naar de Amerikaanse staat Texas. Een mede-oprichter van PayPal investeerde $50 miljon in een bitcoin mining farm.

En de Nederlandse miljardair Marc van der Chijs heeft zijn hardware draaien in Canada. Hij minede inmiddels al meer dan 10.000 BTC met zijn bedrijf Hut8, maar heeft nog nooit iets verkocht.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!