Bitcoin (BTC) indicator ‘velocity’ op laagste punt sinds 2014

844 totale weergaven

Het bitcoin netwerk is vanuit heel veel verschillende invalshoeken te bekijken en te beoordelen. Het aantal transacties, de kosten hiervan, de blockgrootte en al dit soort on-chain statistieken zijn eenvoudig te achterhalen.

Er is ook een indicator dat de ‘velocity’ heet. Dit meet hoe frequent coins over het netwerk circuleren. Het verband tussen de prijs van Bitcoin en deze velocity geeft interessante inzichten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin netwerk

Een rapport van Bytetree laat zien dat het percentage van de velocity het laagste punt sinds 2014 heeft bereikt. Destijds van dat 463%. Dit percentage impliceert dat de prijs van BTC de komende tijd verder zal dalen. Hoe zit dat precies?

Een hoge velocity betekent dat de munten veel in de markt rond gaan. Als dit getal 1000% is, betekent dit dat een gemiddelde bitcoin 10 keer per jaar verplaatst wordt.

Volgens het onderzoek van Bytetree is dit getal in de geschiedenis van BTC sinds 2013 drie keer onder de 600% gekomen. En iedere keer volgde hierop een prijsdaling.

Het getal is berekend met gemiddeldes, omdat er grote delen van de supply helemaal nooit in beweging komen. De ‘onaangeraakte’ hoeveelheid BTC groeit namelijk als geruime tijd.

ByteTree berekent de velocity gebaseerd op de data van iedere week, genomen over een gemiddelde van 12 weken, uitgedrukt op jaarbasis.

De indicator ziet er als volgt uit. De gele lijn is het percentagegetal (de velocity) en de grijze vlakken die je in de grafiek hieronder ziet geeft de ‘market health’ aan. Hoe deze indicator wordt berekend, is hier te lezen.

Correlatie met de prijs van BTC

Historisch gezien is er een verband te leggen tussen deze indicator en de prijs van Bitcoin.

Sinds 20 augustus van dit jaar zitten we opnieuw onder de ‘kritische grens’ van 600%. De prijs stond destijds op $10,708 en inmiddels zijn we gezakt tot om en nabij de $8.000.

Het gaat niet zo zeer over de richting van de indicator, maar meer over het level dat het bereikt. Die zit op nu dus nog verder onder deze 600%.

Dit type indicator geeft geen keiharde conclusies. Het laat echter wel zien hoe het sentiment van de markt is en hoe er met wij met ons allen met de BTC munten omgaan.

Ben je geïnteresseerd geraakt in dit soort indicatoren? Lees dan meer over de SOPR indicator. Dit staat voor: Spent Output Profit Ratio. Hodlen blijkt namelijk een goede strategie te zijn.

Bitcoin (BTC) indicator 'velocity' op laagste punt sinds 2014
Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCIndicator