Bitcoin op voorpagina krant van Chinese staatsmedia

Bitcoin in het nieuws! Het officiële nieuwskanaal van China, de Xinhua News Agency, zet Bitcoin op de voorpagina. Het noemt bitcoin ‘de eerste succesvolle toepassing van de blockchain technologie’.

Dit is een opmerkelijk statement, gezien de overheid zich vaak negatief opstelde tegenover decentrale cryptomunten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vorige week kwam overigens ook al in het nieuws dat er geen verbod komt op Bitcoin mining. Is de houding van China ten opzichte van cryptomunten langzaam aan het veranderen?

Bitcoin in China

In het artikel van Xinhua komt de ontwikkeling en de geschiedenis van Bitcoin aan bod. Deze omschrijving is verrassend positief en gedetailleerd.

Het opent met de vraag of de coin een ‘onvermijdelijke trend is van toekomstig geld, of dat het een hype is zoals de tulpenmania’.

Verder beschrijft het de kern van blockchain als een gedecentraliseerd, onveranderbaar en betrouwbaar systeem waarmee je bepaalde waardes kunt versturen. Ook aspecten zoals mining, digitale schaarste en de pseudonimiteit komen aan bod.

Net zoals bij veel westerse media, is de insteek van dit artikel ook deels negatief. Het artikel geeft aan dat er potentiële risico’s aan de cryptomunt zitten omdat BTC ‘een belangrijk betaalmiddel is voor de zwarte markt en voor transacties op het darknet.’

Deels negatieve insteek

Het benadrukt ook dat de koers van de valuta volatiel is en dat het niet de steun heeft van een centrale soevereine entiteit. Daarmee is het ook compleet anders dan een normale fiat valuta.

De strekking van het nieuws is echter wel overwegend positief. En voor een bijdrage van een nieuwsconcern van de Chinese overheid is dat toch opmerkelijk te noemen.

Op twitter draait de geruchtenmolen direct op volle toeren. Volgens velen is dit een langzame introductie van de CBDC van China. In augustus liet de PBoC al weten dat de eigen cryptomunt al bijna klaar is.

Nadat president Xi vorige maand ook al enorm positief was over ‘blockchain’ als technologie, lijkt de cryptocurrency nu ook meer aandacht te krijgen. Het lijkt of de mediacampagne voor de digitale Chinese valuta is gestart.

Propaganda of niet, hoe meer bitcoin in de wandelgangen besproken wordt, hoe beter dat is.

Bron: Cointelegraph

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCChina