Bitcoin als losgeld voor ransomware? Sodinokibi stopt met BTC wegens privacy

1060 totale weergaven

Een ransomware heeft Bitcoin (BTC) achter zich gelaten en is overgestapt naar Monero (XMR). De reden hiervoor is om de identiteit van hackers beter te kunnen beschermen. Ransomware is een malware die gebruikersgegevens versleutelt en losgeld vraagt om de toegang ertoe te herstellen zodra het ‘losgeld’ is betaald.

Ransomware voor … bitcoin?

Volgens een artikel van 11 april op de nieuwswebsite BleepingComputer zal het gebruik van Monero het voor wetshandhavers moeilijker maken om de betalingen aan de hackers achter Sodinokibi, want zo heet de ransomware, te volgen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In dit bericht is ook te lezen hoe Jerek Jakubcek, strategisch analist van Europol, tijdens een webinar in februari uitlegt hoe ‘anonieme coins’ het juridische onderzoek beïnvloedt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Omdat de verdachte een combinatie van TOR en privacymunten gebruikte, konden we het geld niet traceren. We konden de IP-adressen niet traceren. Wat betekent dat we aan het einde van de mogelijkheden raken. Wat er ook gebeurde op de Bitcoin blockchain was zichtbaar en daarom konden we redelijk ver komen. Maar met de Monero blockchain was dat het punt waar het onderzoek is beëindigd. Dit is dus een klassiek voorbeeld van een van de vele gevallen die we hadden waarbij de verdachte besloot geld over te zetten van Bitcoin of Ethereum naar Monero. ”[/penci_blockquote]

Het laat als te meer zien dat Bitcoin een pseudoniem betaalmiddel is en niet anoniem. De blockchain is openbaar en de data is niet versleuteld, zoals dat bij Liquid (een sidechain van Bitcoin) bijvoorbeeld wel is. Met CoinJoins kun je op de mainchain overigens wel de privacy terugbrengen door jouw BTC te mixen.

Een poosje geleden was privacy nog onderwerp van gesprek bij de Magical Crypto Friends. Spagni, WhalePanda, Lee en Mow spraken hierbij over dit onderwerp door: ‘Privacy in Bitcoin gaat een groot gevecht worden.’

Keuze voor Monero

In een bericht dat de hackers achter de Sodinokibi ransomware op een malwareforum plaatsten, is te lezen dat ze over willen stappen naar Monero.

In het bericht verklaarden de cybercriminelen expliciet dat de overstap bedoeld was om het voor wetshandhavers moeilijker te maken het geld te volgen. De aankondiging klinkt als volgt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Vanuit dit oogpunt informeren we u dat de BTC na een tijdje zal worden verwijderd als betalingsmethode. Slachtoffers moeten de nieuwe cryptocurrency gaan begrijpen, evenals andere geïnteresseerde partijen die met ons samenwerken. “[/penci_blockquote]

De webpagina van Sodinokibi waar staat hoe je de betalingen kunt sturen, pusht mensen al bij Bitcoin weg. De prijs voor een Bitcoin betaling is namelijk al met 10% verhoogd in vergelijking met Monero.

Hoe kijk jij aan tegen privacy? Moet Bitcoin volledig richten op anonieme betalingen, of kan dat juist de bottleneck zijn? Kom eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee!