‘Bitcoin schalen met sidechains en Lightning, niet met altcoins’

1058 totale weergaven

Een veel gehoord argument tegen cryptocurrencies is dat de prijs ervan enkel is gebaseerd op speculatie. Echte toepassingen lijken achterwege te blijven en het nut van de ‘utility token’ is vaak ver te zoeken.

Altcoins proberen snelle en betere oplossingen aan te bieden vergeleken met wat Bitcoin in petto heeft.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Echter, ten opzichte van bitcoin schiet iedere altcoin op een aantal vlakken (veiligheid, mate van decentralisatie) ernstig tekort. Samson Mow, de Chief Security Officer bij bitcoin ontwikkelaar Blockstream, duidt de verschillen.

Bitcoin (BTC) schalen

Het Bitcoin netwerk (laag 1) kan circa zeven transacties per seconde verwerken. Maar dat zorgt voor een limiet op het gebied van schaalbaarheid. Zonder oplossingen om het netwerk te schalen, lijkt mainstream adoptie van bitcoin ver weg.

Volgens Mow hebben veel ontwikkelaars in de industrie het mis zodra Bitcoin (ten onrechte) bekritiseren. De kritiek komt vaak uit de hoek van altcoin ontwikkelaars, omdat hun eigen blockchain soms wel vijftig keer zo snel is. Maar…

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]… als je echt begrijpt hoe blockchains werken, snap je dat de technologie eigenlijk niet erg bevorderlijk is voor snelle transacties. Want het netwerk moet synchroon blijven werken.[/penci_blockquote]

Oplossingen liggen volgens Mow dus bij ‘het verlengen van de mogelijkheden met de huidige blockchain’, wat de waarde van bitcoin juist versterkt. Hij noemt het gebruik van Liquid en het Lightning Network als voorbeelden voor privacy, schaalbaarheid en snelheid.

Bovendien is het meest interessante aspect van deze twee oplossingen dat er geen nieuwe ‘crypto’ of andere token in het spel komt.

Liquid en Lightning

Het Liquid netwerk werkt al als een sidechain voor het uitbrengen van bijvoorbeeld USDT en BTC. De totale hoeveelheid USDT die op Liquid is uitgebracht, is echter maar 0,3%.

“Ondanks dit lage getal is het meer dan op EOS,” vermeldt Mow.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Liquid is een Bitcoin sidechain, wat betekent dat het een blockchain is die geen eigen ingebouwde currency heeft. Het is nog steeds Bitcoin, maar dan in een andere soort: Liquid Bitcoin (L-BTC)”[/penci_blockquote]

Verder is er ook nog het Lightning Network (LN). Dit is geen block – of sidechain, maar een secundaire laag om ‘instant’ betalingen te doen tegen minimale transactiekosten.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Ik denk dat de makkelijkste manier om LN voor een gemiddeld persoon uit te leggen de vergelijking met het openen van een rekening aan de bar is. Je opent een kanaal (payment channel, red.) met iemand en je kunt hierbinnen onbeperkt de rekening laten oplopen.”[/penci_blockquote]

Verschillen Liquid vs. Lightning

Mow legt ook uit wat de verschillen zijn tussen de twee. Hij benadrukt dat beide oplossingen belangrijk zijn. Terwijl Lightning bedoeld is om snelle betalingen te kunnen doen, is Liquid meer gericht op de markt van de exchanges en financiële diensten.

De uitspraak van Mow is niet geheel onlogisch. Hij werkt bij Blockstream, een bedrijf dat zich zowel met Liquid als met een eigen implementatie van Lightning bezig houdt.

Wil je meepraten over dit nieuws? Kom eens gezellig langs in onze Telegram chat.

Bron: Coingape

Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd