FOMO bij het grote geld? Bitcoin future handelt $300 hoger dan spotprijs

868 totale weergaven

De Bitcoin (BTC) prijs is weer tot leven gekomen. De koers is onderweg richting de $12.000, zo concludeert Elroy vanochtend in Koerskijken. Normaliter resulteren dergelijke prijsstijgingen tot FOMO – Fear Of Missing Out.

En dat gebeurt niet alleen bij de retail beleggers. Momenteel handelt een Bitcoin future op de CME beurs voor een premie van $300.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en het slimme geld

De gemiddelde belegger koopt zijn Bitcoin gewoon voor de spotprijs op een exchange. Hier koopt de investeerder zijn BTC uit het orderboek van een andere persoon, met de beurs als tussenpersoon.

Grote professionele beleggers gaan niet naar een doorsnee beurs om Bitcoin te kopen. Zij zijn – vaak geaccrediteerd – klant bij partijen zoals de Chicago Mercantile Exchange (CME) of Bakkt van de Intercontinental Exchange (ICE).

Op deze platformen gebeurt de handel met Bitcoin futures, ook wel ‘papieren’ Bitcoin genoemd.

Dit zijn financiële producten waarmee je middels een contract aangeeft in de toekomst voor een bepaalde prijs een Bitcoin te zullen kopen. Lees meer over futures in onze 101 pagina.

De doelgroep van deze contracten is dus niet te vergelijken met de traders op pak hem beet Binance of OKEx. En hun activiteit leidt tot iets opmerkelijks.

De vraag naar BTC van de ‘grote jongens’ is relatief gezien aan het toenemen. De premie op deze futures markt is gestegen naar meer dan $300. Dat betekent dat de prijs op deze platformen veel hoger ligt dan op de spotmarkt.

Premie op future

Je zou het kunnen zien als een teken dat het “slim geld” hard bezig is om Bitcoin (contracten) op te kopen.

Analist Josh Rager merkte gisteren deze premium op de futures op:

Omdat de handel bij de CME in het weekend stil ligt (en dus ook gaps veroorzaakt), ziet de (bovenstaande) grafiek er anders uit dan bij de exchanges.

Aan de andere kant is er een indicator die het bullish signaal wat afvlakt. Volgens het Commitments of Traders rapport zijn institutionele beleggers netto ‘short’. Dat betekent dat er meer volume speculeert op een lagere toekomstige bitcoin koers. Aan de andere kant zijn het juist de retail traders die netto long zijn.

Soorten investeerders

Door de bank genomen zijn pensioenfondsen, goede doelen en universiteiten aangeduid aan als institutioneel geld. Professioneel geld zijn beleggingsfondsen van banken en verzekeraars of aparte hedgefondsen.

En dan zijn er nog het slimme geld: pure cryptofondsen zoals Pantera Capital en Galaxy Digital. Die kopen en speculeren met Bitcoin, maar verwerven ook aandelen in het ecosysteem erom heen. Die spelers waren al actief in de markt, maar de nieuwe groep zou de ‘institutionelen’ nu zijn.

In onderstaand overzicht worden de verschillende groepen met kleuren in beeld gebracht:

Long vs. short

Het valt op dat juist de groene lijn (de retail belegger) netto gezien meer long gaat. En dat is toch wel tegenstrijdig als je dit vergelijkt met de hoger wordende premium op de CME.

Gisteren berichtten we overigens ook dat de open interest bij de CME een nieuw record heeft bereikt. Maar ook op ongereguleerde beurzen zoals BitMEX, Binance en OKEx liggen de volumes zéér hoog. We kunnen dus wel stellen dat er iets aan het broeien is in de markt.

Heb je vragen over het nieuws? Kom eens gezellig langs in een van onze Telegram chat.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC