Bitcoin (BTC) prijs explodeert in Turkije door hyperinflatie lira

922 totale weergaven

De waarde van de Turkse lira (TRY) blijft maar dalen. In nog geen twee jaar tijd is de munt gehalveerd ten opzichte van de dollar. Tegelijkertijd staat Bitcoin (BTC) in het Europees-Aziatische land op een recordhoogte.

Turkse lira

Op moment van schrijven krijg je 7,94 lira per dollar. Daarmee komt het in de buurt van een de grens van 8 TRY per USD. Een aantal jaar geleden leek dit nog schier onmogelijk. Twee jaar geleden stond de wisselkoers nog rond de 3,7 TRY per dollar, zoals in de onderstaande grafiek te zien is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) prijs explodeert in Turkije door hyperinflatie lira

Het land heeft te maken met een toenemende inflatie van 12%. De rentetarieven bereiken daarnaast de ongekende hoogte van bijna 15%.

De overheidsschuld blijft echter laag met 33% van het bruto binnenlands product (bbp), schrijft Trustnodes. De particuliere schuldenlast bedraagt slechts 15% van het bbp.

Wat is er precies aan de hand in dit land? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: er zit geen limiet op de balans van de centrale bank. De onderstaande afbeelding illustreert dit heel duidelijk.

Bitcoin (BTC) prijs explodeert in Turkije door hyperinflatie lira

Erdogan voert strijd

De balans van de Turkse centrale bank is enorm hard gegroeid. Het gaat alleen maar meer exponentieel en een weg terug lijkt nog niet in zicht. “Het is als een drug, waar de economie en de banken aan verslaafd zijn“, schreven we gisteren al in een column.

President Erdogan voert een soort van politieke strijd met de banken van het land. Hij eist lagere rentetarieven via de centrale bank. Heel even kreeg hij zijn zin en daalde de inflatie. In de maand juli stond de waarde van de lira tegenover de dollar (soort van) gepegged op $6,7.

De situatie was echter niet houdbaar, met extra harde ontwaarding ten gevolg. Inmiddels tikt de USDTRY wisselkoers bijna de $8 aan.

Bitcoin (BTC) prijs explodeert in Turkije door hyperinflatie lira

Bitcoin

Te midden van deze geldontwaarding bereikte Bitcoin recent een all-time high, gekeken naar de prijs in lira’s. Het is niet alleen Turkije die deze twijfelachtige eer heeft. Ook in Brazilië, Argentinië, Soedan, Angola, Venezuela en Zambia staat Bitcoin op een recordprijs.

Het is misschien een inkoppertje, maar het kan niet vaak genoeg benadrukt worden: Bitcoin is de antipool van fiat geld. De inflatie van Bitcoin is niet afhankelijk van beleid, leiderschap of corruptie. Het staat precies in het protocol opgetekend hoe de inflatie van Bitcoin gaat lopen.

Het begon in 2009 met 50 nieuwe BTC per ~10 minuten. Momenteel is dit getal al drie keer gehalveerd naar 6,25 BTC. In de toekomst zal dit door blijven gaan met halveren tot het jaar 2140. Daarmee neemt de schaarste van de al bestaande Bitcoin alleen maar toe.

Inflatie in Bitcoin

Momenteel zijn er op deze manier al 18,5 miljoen BTC in omloop gekomen. De komende 120 jaar zal dit worden aangevuld met 2,5 miljoen Bitcoin, wat het totaal op 21 miljoen zal brengen. De komende 120 jaar komt er dus maar 11,9% aan Bitcoin bij.

De inflatie in Bitcoin is op dit moment 1,8%, een getal dat iedere vier jaar halveert. Leg dit naast de inflatie van 12% van de lira in één jaar en een groter contrast is niet denkbaar.

Inflatie is overigens niet de enige reden om voor Bitcoin te kiezen. In oktober vorig jaar zette de Turkse overheid namelijk de bankrekeningen van drie miljoen Turken dicht. Miljoenen inwoners werden verrast toen ze zagen dat hun account was afgeschermd. Naast een hedge tegen ontwaarding, geeft Bitcoin ook de zelfbeschikking over jouw geld terug.

Heb je vragen over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
BTC