Turkije ontneemt toegang tot miljoenen bankrekeningen. Tijd voor Bitcoin?

Turkije speelt Bitcoin in de kaart. Een sanctie van de Turkse overheid laat precies zien waarom Bitcoin in het leven is geroepen: financiële vrijheid.

De overheid zette namelijk de bankrekeningen van drie miljoen Turken dicht. Miljoenen inwoners werden verrast toen ze zagen dat hun account was afgeschermd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bankrekeningen in Turkije

Deze zet kwam onverwachts. Eerder bood de regering nog hulp aan voor de mensen die in de schulden zaten bij de overheid. De minister van Financiën van het land, Berat Albayrak, liet doorschemeren dat de overheid burgers zou helpen met de terugbetaling van hun staatsschuld.

Belastingexpert en journalist Nedim Türkmen meldt echter dat er nu meer dan 2,5 miljoen accounts zijn bevroren omdat er geld verschuldigd was. Daarnaast zijn ook nog eens 800.000 accounts dichtgezet wegens schulden op het gebied van sociale zekerheid.

De maatregel treft iedereen die onder een gestelde drempel zit. De timing is ook niet helemaal lekker: het gebeurt namelijk precies aan het begin van de maand.

De facturatie en uitbetalingen van salarissen komen hierdoor ook in de problemen. Betrokken bedrijven hebben namelijk ook geen toegang meer tot de gelden. De journalist meldt dat dit beleid een heel slecht effect heeft op de private sector.

Tijd voor Bitcoin

Deze maatregelen spelen Bitcoin in de kaart. Deze strenge maatregelen tonen aan waarom Bitcoin in essentie bestaat. Permissionless assets hebben geen centrale autoriteit met zeggenschap over de muntjes.

Bitcoin geeft haar gebruiker financiële vrijheid, veel meer dan dat mensen met een bankrekening hebben. Een overheid kan niet claimen jouw wallet te bevriezen. Het is immers decentraal geld.

Cryptocurrencies zijn in Turkije überhaupt al erg populair. Uit een eerder onderzoek van de ING bleek dat maar liefst 62% van de onderzochte doelgroep positief is over BTC. In Nederland kwam dit percentage neer op slechts 15%.

In hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat 36% van de ondervraagden wel salaris in BTC zou willen ontvangen. Dit laat als te meer zien hoe het beleid in Turkije zorgt voor de vraag naar een decentrale valuta.

Bron: Cryptopolitan

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCturkije