MicroStrategy CEO voorspelde dood van Bitcoin in 2013, investeert nu $250 miljoen

1053 totale weergaven

MicroStrategy Adopts Bitcoin as Primary Treasury Reserve Asset.” Met deze nieuwskop brengt het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf MicroStrategy veel teweeg in de Bitcoin (BTC) community.

In een persbericht laat het business intelligence bedrijf weten dat het voor $250 miljoen aan Bitcoin heeft gekocht. En dat doen ze niet als investering voor hun klanten, maar de reden hierachter is veel groter dan dat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het kan verkeren

Voordat we dieper duiken in de investering van het bedrijf gaan we even terug in de tijd.

In 2013 was de CEO van MicroStrategy nog totaal niet overtuigd van bitcoin. In een tweet gaf Michael Saylor zelfs aan dat hij de dood van bitcoin al voor zich zag, net als online gokken.

De prijs van BTC lag op 19 december rond $690. Terwijl in november van 2013 de prijs van bitcoin voor het eerst boven de duizend dollar kwam. Kortom: het was mogelijk een reactie op de prijsdalingen.

Saylor heeft nog niet publiekelijk gereageerd op zijn eerdere uitlatingen. Maar dat zijn mening veranderd is lijkt evident: anders stop je geen miljoenen van je bedrijf in bitcoin.

Investering in Bitcoin

Met deze investering van $250 miljoen heeft MicroStrategy een aantal van 21.454 Bitcoin kunnen bemachtigen. Een snelle berekening laat zien dat ze hier gemiddeld $11.652 voor hebben betaald.

Deze Bitcoin is niet gekocht in opdracht van klanten, maar ze kopen BTC op om het aan te houden als ‘cash reserve’. Waarom? In het persbericht geven ze zelf het antwoord:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Bitcoin is een betrouwbaar oppotmiddel en een aantrekkelijke investering met een op de lange termijn betere waardering dan cash geld.”[/penci_blockquote]

Daarmee is deze stap fundamenteel anders dan de Bitcoin die Grayscale bijvoorbeeld opkoopt. MicroStrategy doet dit met het doel om Bitcoin te gebruiken als ‘Primary Treasury Reserve Asset’. Deze aankoop is dus onderdeel van de strategie van het bedrijf om hun kapitaal ’te alloceren’.

MicroStrategy is een leverancier van (cloud) software voor de zakelijke markt. Naar verluidt is de onderneming 1,2 miljard dollar waard, een unicorn dus. Met de aankoop hebben ze maar liefst 0.1 % van de maximale voorraad (van 21 miljoen) die er ooit zal zijn in handen.

Anti-inflatie middel

Begin deze maand berichtten we al dat het bedrijf plannen had om inflatie te ontlopen. Toen was alleen duidelijk dat ze $250 miljoen wilden investeren om zich als bedrijf in te dekken tegen geldontwaarding.

Ze noemden Bitcoin als optie, maar de exacte verdeling van het vermogen was nog niet duidelijk. Destijds bestond de shortlist nog uit aandelen, obligaties, maar ook grondstoffen zoals goud en zilver.

Met het nieuws van vandaag is te stellen dat het bedrijf het apart gezette deel van hun cash holdings dus volledig gaan inzetten en aanhouden in Bitcoin.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]MicroStrategy erkent Bitcoin als een legitiem investeringsmiddel dat superieur kan zijn aan cash geld en heeft het daarom het belangrijkste onderdeel gemaakt in de treasury reserve strategy.”[/penci_blockquote]

Het zou niet gaan om papieren Bitcoin, maar om echte blockchian-Bitcoin. Het is niet duidelijk of MicroStrategy de cryptomunten heeft gekocht via een cryptobeurs of een over-the-counter (OTC) trading desk. Ook is niet bekend of ze er een custodial partij voor gebruiken of dat ze het beheer zelf regelen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Michael J. Saylor, CEO van MicroStrategy”]”Onze investering in Bitcoin maakt deel uit van onze nieuwe strategie voor de allocatie van ons kapitaal, wat er naar streeft om de waarde op lange termijn voor onze aandeelhouders te maximaliseren. Deze investering weerspiegelt onze overtuiging dat Bitcoin, als meest gebruikte cryptocurrency van de wereld, een betrouwbare waardeopslag is.”[/penci_blockquote]

Is dit de volgende stap richting ‘phase five’, waar Plan B in zijn S2Fx model naar verwijst?

Waar Bitcoin in 2016/2017 vol onder de aandacht van de retail investeerder kwam, lijkt de markt zich nu vier jaar later op te maken voor de instroom van ‘groot’ geld.

Heb je vragen over het nieuws of wil je er over doorpraten? Kom eens langs in onze Telegram chat!