Bitcoin whale uit 2010 verstuurt $32 miljoen aan BTC

982 totale weergaven

Dit weekend is er een whale bezig geweest met z’n bag aan Bitcoin (BTC). De ruim $30 miljoen is afkomstig uit een inactieve wallet en werd opgedeeld in vier kleinere transacties.

Bitcoin whale

Het ging eerst om 50 ‘vers’ geminede Bitcoin die sinds ze vrijgegeven zijn nooit zijn verplaatst. Alhoewel, zo nieuw waren deze munten al niet meer. Ze dateren namelijk uit het tijdperk dat Satoshi Nakamoto nog actief was. Deze munten kwamen als Coinbase, als nieuw gegenereerde munten, in september 2010 in omloop.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voorbeeld van een Coinbase transactie uit 2010

Bitcoin whale uit 2010 verstuurt $32 miljoen aan BTC

Slechts zeven uur later verhuisden ging er nog eens 1.000 Bitcoin – ter waarde van $15,5 miljoen – vanuit 20 verschillende wallets naar één adres toe. En vandaag gebeurde precies hetzelfde opnieuw: opnieuw werd er vanuit 20 wallets in totaal 1.000 Bitcoin (BTC) verstuurd. Hierdoor ontwaakte er als het ware maar liefst $32,6 miljoen.

Je kunt de transacties zelf volgen in de blockexplorer.

Bitcoin whale uit 2010 verstuurt $32 miljoen aan BTC

Het is niet duidelijk wie de eigenaar is van deze Bitcoin. Evenmin weten we waarom de BTC verplaatst is. Wat we wel weten is dat de miner en eigenaar ze in 2010 nagenoeg gratis heeft verkregen. De hashrate was laag en het minen kostte nauwelijks computerkracht en elektriciteit.

Nieuw type adres

Het zou kunnen dat de whale er voor kiest op een nieuwer (en veiliger) type adres te gebruiken. In 2010 was het namelijk nog gangbaar om een Pay-to-Pubkey Hash (P2PKH) adres te gebruiken, beginnend met een 1. Inmiddels kunnen we ook gebruik maken van Pay-to-Script Hash (P2SH) (beginnend met een 3) en SegWit adressen startend met bc1.

Het kan net zo goed zijn dat de eigenaar zijn geduld wil verzilveren door te profiteren van de recente prijsstijging.

Op 11 december 2010 deelde Satoshi zijn (of haar) laatste bericht met de wereld. Deze whale was dus al met Bitcoin bezig toen Satoshi nog ‘online’ en boven de radar was.

Het is overigens zeker niet de eerste keer dit jaar dat een dergelijk oud wallet adres tot leven komt. Begin oktober stuurde iemand $500.000 die al tien jaar stil stond naar de hot wallet van Bitfinex. En in mei dit jaar gingen er nóg oudere BTC over de toonbank, afkomstig uit februari 2009. Op 3 januari van dat jaar werd het allereerste block gemined.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCwhale