Bitcoin on the move! Tiende grootste wallet verplaatst $641 miljoen

823 totale weergaven

Zo nu en dan zijn er whales die een gigantische hoeveelheid aan Bitcoin (BTC) verplaatsen. Gisteren was er ook weer zo’n transactie.

Bitcoin whale

Deze vermogende bezitter verstuurde 60.000 BTC. Dit vertegenwoordigt de waarde van $641 miljoen. De kosten? Slechts $14,50.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gezien de blockchain transparant en openbaar in te zien is, gingen er al snel belletjes rinkelen. Er zijn (op Twitter) verschillende bots die grote transacties filteren en er een melding van maken.

En dit is niet zomaar een beetje Bitcoin dat is verplaatst. Het zou gaan om de 10e grootste wallet die er op dit moment op de hele wereld is!

Cold storage

Volgens data uit de verschillende block explorers is deze whale waarschijnlijk de beurs Bitfinex. Ze verplaatsten dit geld in en uit een cold storage. Dit is een wallet waarvan de private keys niet gekoppeld zijn aan het het internet, en wat offline (en dus extra veilig) wordt bewaard.

BitInfoCharts laat zien dat de verzendende wallet, die in augustus 2019 is gemaakt, in februari 2020 enorme hoeveelheden Bitcoin begon te ontvangen en te verzenden, alvorens het de 10e grootste BTC wallet werd.

Bitcoin on the move! Tiende grootste wallet verplaatst $641 miljoen

De grote transactie vond plaats op het moment dat Bitcoin een zware correctie doormaakt. Op het moment van schrijven wordt de grootste cryptomunt verhandeld voor ~$10.500. Dat is bijna 15% lager dan het hoogste punt in 2020.

Het klinkt misschien heel cliché, maar zo’n betaling is toch wel iets bijzonders. Sta er eens kort bij stil: een persoon (of entiteit) kan met Bitcoin miljoenen dollars aan waarde van eigenaar laten veranderen zónder goedkeuring van een centrale partij. Deze betaling kwam (gelet op de fees) binnen enkele minuten aan bij de ontvanger én deze transactiekosten zijn maar een fractie van het totaalbedrag. Best bijzonder, toch?

Versplintering

Het aantal whales neemt overigens af, blijkt uit data van Glassnode. Het percentage van de voorraad van Bitcoin (dat iets minder dan 18,5 miljoen BTC betreft) in handen van entiteiten met minder dan 10 BTC sinds juni 2015 gegroeid van 5,1% naar 13,8%.

Tegelijkertijd nam het aantal entiteiten met 100 tot 100.000 BTC af van 62,9% naar 49,8%. Er is dus een versplintering gaande in het bezit van Bitcoin.

Bitcoin on the move! Tiende grootste wallet verplaatst $641 miljoen

De grote transactie van $641 miljoen representeert natuurlijk de funds van meerdere personen die hun Bitcoin op de beurs hebben staan. Maar tegelijkertijd geldt ook: not your keys, not your coins. De Bitcoin die jij op een beurs hebt staan, is feitelijk gezien niet van jou.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCwhale