Ruim 65 miljoen euro aan bitcoin gestolen bij cryptobeurs Altsbit

911 totale weergaven

Update – De kleine cryptobeurs Altsbit heeft meer details vrijgegeven over de hack van vorige week. Zo zijn er maar liefst 6.929 bitcoin (BTC) gestolen door de aanvallers. Deze buit heeft een marktwaarde van 71 miljoen dollar, omgerekend 65,6 miljoen euro.

In totaal had de exchange 14.782 BTC in bezit, waarvan dus 6.929 BTC weg is. Maar een groter deel bleek veilig opgeborgen in een cold storage kluis. Dat is omgerekend 53,1% van het totaal.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat percentage past de exchange ook toe voor de compensatie van haar gebruikers. Dus stel je hebt 1 BTC op de exchange, dan krijg je 0.531 BTC teruggestort op je account.

Ook gaat het handelsplatform per 8 mei 2020 dicht. Tot die tijd hebben gebruikers nog de tijd om hun cryptogelden op te nemen.

7 februari 2020

De obscure crypto exchange Altsbit is slachtoffer van een hack, zo meldt het Italiaanse bedrijfje op Twitter.

Alle fondsen in bitcoin, ether en enkele kleinere cryptovaluta zijn gestolen. Pijnlijk: slechts ‘een klein deel van de cryptovaluta’ was offline opgeslagen in cold storage.

Crypto exchange Altsbit gehackt

Ze melden dat er een technisch onderzoek is ingesteld om het grootte van het verlies te bevestigen. De handel is per direct stilgelegd.

Obscure exchange

Het is dus onduidelijk wat de totale schade is. Ook is er weinig bekend over Altsbit. Het is opgericht in 2018 en bood 33 cryptovaluta aan, waaronder een aantal zeer obscure zoals Komodo.

Het is een qua handelsvolume een zeer kleine exchange, met een dagvolume tussen de 5.000 en 20.000 dollar de afgelopen tijd.

Italië staat niet bekend om haar crypto exchanges. Een beruchte naam de Bitgrail exchange, waarbij een hack in scene is gezet door de eigenaar. één jaar geleden is de eigenaar schuldig bevonden door 170 miljoen dollar van cryptomunt Nano te laten ‘verdwijnen’.

Ook is het wel eens voorgekomen dat een exchange een hack in scene heeft gezet, zoals de oplichter Ryan Kennedy met zijn exchange Mintpal uit 2014. Kennedy stal maar liefst 3.700 bitcoin van zijn klanten. Hij is uiteindelijk door de Britse politie gearresteerd.

Bitcoin (BTC) veilig in beheer?

Het centraal opslaan en verhandelen van cryptovaluta brengt risico’s met zich mee. Zo is er in 2019 maar liefst 282 miljoen dollar aan cryptovaluta verloren door hacks. Het aantal hacks is in 2019 fors toegenomen ten opzichte van eerdere jaren.

De Amerikaanse investeerder Trace Mayer roept elk jaar op om je private keys zelf te beheren in cold storage via het Proof-of-Keys event.

Je seeds (een dericte vertaling van je private keys) mogen nooit in contact komen met het internet. Deze 12 (soms 18 of 24) woorden zijn namelijk je wachtwoord tot je bitcoin. Het is niet aan te raden om deze woorden op een apparaat (laptop, smartphone) op te slaan.

Tips

Enkele tips voor het beheer:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsexchangehack

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...