Bitcoin daalt kort na nieuwe inflatiecijfers VS

1202 totale weergaven
inflatie crypto |

De Amerikaanse inflatie steeg in augustus met 0,2%, zoals voorspeld door economen. Het kerninflatiecijfer, dat voedsel- en energieprijzen uitsluit, steeg echter sneller dan verwacht, namelijk met 0,3%, wat invloed had op de financiële markten, inclusief bitcoin. Deze onverwachte stijging versterkt de verwachting dat de Federal Reserve slechts een renteverlaging van 25 basispunten zal doorvoeren bij de vergadering volgende week.

De prijs van bitcoin reageert vaak (kort) op dit soort nieuws. De Amerikaanse economische cijfers worden door veel mensen in de gaten gehouden. Daar worden dan vaak (voorbarige) conclusies aan gekoppeld.

De kerninflatie op jaarbasis bleef onveranderd op 3,2%, maar de stijging op maandbasis was hoger dan de voorspelde 0,2%. De headline Consumer Price Index (CPI), die een bredere groep producten en diensten omvat, steeg zoals verwacht met 2,5% op jaarbasis, de laagste stijging sinds 2021.

Index Maandelijkse verandering (%) Jaarlijkse verandering (%)
Algemene CPI +0,2% +2,5%
Kern-CPI (exclusief voedsel en energie) +0,3% +3,2%
Voedsel +0,1% +2,1%
Energie -0,8% -4,0%
Huisvesting (huur) +0,5% +5,2%
Autoverzekeringen +0,6% +16,5%
Vliegtickets +3,9% -7,9%

Volatiliteit & bitcoin

Bitcoin, dat voorafgaand aan de bekendmaking van de cijfers al licht in waarde was gedaald, verloor na het inflatierapport nog eens 1,5% van zijn waarde en stond op $56.500. Dit onderstreept de gevoeligheid van de cryptomarkt voor macro-economische factoren zoals inflatie en renteveranderingen. Traditionele markten toonden ook negatieve reacties: de S&P 500 en Nasdaq zakten beide met 0,5%, terwijl de Amerikaanse 10-jaars staatsobligatierente met 3 basispunten steeg naar 3,68%.

De volatiliteit in bitcoinprijzen is niet nieuw, vooral nu de inflatiedruk invloed heeft op het monetaire beleid van de Federal Reserve. Aandelenmarkten en cryptovaluta reageren sterk op renteverwachtingen, omdat een hogere rente vaak leidt tot verminderde interesse in risicovolle activa zoals bitcoin.

Met de inflatie die ondanks enkele dalingen hardnekkig hoog blijft, moeten beleggers rekening houden met de mogelijkheid van verdere renteverhogingen of kleinere verlagingen dan eerder verwacht. Voor bitcoin betekent dit dat verdere koersdalingen niet uitgesloten zijn, aangezien de markt blijft schommelen onder invloed van de economische onzekerheid en de beleidsacties van centrale banken.

Lees meer over:
Amerikainflatie

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...