Bitcoin dominantie maakt forse duikvlucht na Mt. Gox crash, wat nu?

2113 totale weergaven

De bitcoin (BTC) koers zakte afgelopen maandag als pudding in elkaar na het nieuws over de in 2014 ingestorte cryptobeurs Mt. Gox die binnenkort honderdduizenden bitcoins zal verdelen onder voormalig klanten. Opvallend genoeg hielden veel altcoins zich verrassend sterk overeind in tegenstelling tot bitcoin.

De bitcoin dominantie heeft dan ook zijn grootste daling in maar liefst vijf maanden gemaakt, wat de speculatie doet rijzen over een grote kanteling in de cryptomarkt.

BTC koers zwaar getroffen door Mt. Gox nieuws

Op maandag crashte de bitcoin koers met meer dan 7%, van zo’n $ 63.000 tot een absolute bodem onder de $ 59.000. De failliete crypto exchange Mt. Gox heeft een grote rol gespeeld in het bloedbad met de aankondiging dat het vanaf begin juli zal beginnen met het distribueren van meer dan 142.000 bitcoins

Deze BTC-stapel is in de jaren na het faillissement in 2014 teruggevonden en weerspiegelt slechts een klein deel van de in totaal 850.000 bitcoins die destijds verloren gingen na een reeks hacks en wanpraktijken.

De totale waarde van de herstelde BTC-stapel ligt momenteel dicht bij de $ 9 miljard en zou dus een forse koersdaling teweeg kunnen brengen indien een deel op de markt wordt gedumpt.

Niet voor niets wat de bitcoin koers zo ontzettend hard kelderde na de aankondiging. ‘s Werelds grootste crypto kreeg zelfs een grotere klap te verwerken dan het gros van de markt, wat leidde tot een duidelijke daling in zijn marktdominantie.

Om precies te zijn daalde de bitcoin dominantie, ofwel bitcoin’s marktkapitalisatie in verhouding tot de totale crypto-marktkapitalisatie, met 1,8% tot vlak boven de 54%. Het was de grootste eendaagse procentuele daling sinds 12 januari.

ETH-fondsen als katalysator voor altseason

Volgens de vooraanstaande Nederlandse crypto-analist Michaël van der Poppe lijkt het steeds waarschijnlijker dat de bitcoin-dominantie zijn absolute piek al heeft bereikt. Halverwege april werd een piek van 58% bereikt, wat de hoogste dominantie sinds begin 2021 markeerde.

Met de aanstaande lancering van ethereum (ETH) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) zou de trendommekeer mogelijk in een hogere versnelling kunnen worden gezet. Volgens Bloomberg ETF-expert Eric Balchunas kunnen de fondsen op 2 juli hun debuut maken op de Amerikaanse handelsbeurzen. 

In hoeverre ethereum en de rest van de altcoinmarkt daadwerkelijk tot de voorgrond van de markt kunnen treden, zal natuurlijk afhankelijk zijn van hoe succesvol de ETF-lancering daadwerkelijk verloopt. 

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCETF

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...