Bitcoin futures bij Bakkt naar $134 miljoen, volume opties zeer mager

852 totale weergaven

De handel in Bitcoin (BTC) futures is aangetrokken bij de Amerikaanse beurs Bakkt. Volgens president Adam White van het handelsplatform weten professionele handelaren het product steeds meer te vinden.

Maar met de Bitcoin opties bij Bakkt wil het absoluut nog niet vlotten. Hoe komt dat?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) futures

Een future is een contract waarmee je het recht krijgt om een onderliggende asset, bitcoin in dit geval, op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te (ver)kopen.

Handelaren kopen futures om diverse redenen. Bijvoorbeeld: speculatie op de toekomstige koers of het beperken van marktrisico’s (‘hedge’).

Een grote bitcoin miner produceert dagelijks tientallen Bitcoin. Maar als de prijs van BTC plots daalt, loopt het bedrijfsrisico. Daarom koop je een future om de Bitcoin prijs voor een langere termijn ‘vast te klikken’. Zo beperkt een onderneming zijn risico.

Bakkt onderscheidt zich van andere beurzen doordat houders uitbetaald kunnen krijgen in Bitcoin en niet in dollar of euro. Dat is een nieuw fenomeen, waar handelaren ook aan moeten wennen.

De handel steeg deze dinsdag naar $134 miljoen aan contracten, waarmee een eerder record van 28 juli ($132 miljoen) is gebroken.

De onderstaande grafiek laat zien dat juli en augustus goede maanden zijn voor de handel.

Bitcoin futures bij Bakkt naar $134 miljoen, volume opties zeer mager

In een interview met Coindesk ligt White de huidige marktsituatie toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De markt lijkt ons steeds meer te vinden en aan ons te wennen. Een future is een tool voor speculatie of het beperken van risico.'[/penci_blockquote]

De totale markt van Bitcoin derivaten zit sinds eind juli qua volume in de lift. Sinds mei zijn deze hoge volumes niet meer voorgekomen.

Dat betekent dat handelaren een volatiele markt verwachten met koersschommelingen. En daar wordt flink op gespeculeerd.

Bitcoin futures bij Bakkt naar $134 miljoen, volume opties zeer mager

CME

Binnen de gereguleerde markt is de CME Group nog steeds marktleider als het op futures aankomt. Het volume bij CME ligt ruim 5 keer hoger dan bij Bakkt.

Het zijn echter (semi-)ongereguleerde beurzen zoals BitMEX, Binance en Deribit die het spelletje van derivaten domineren. En dat is een doorn in het oog van gereguleerde beurzen.

White benadrukt dat Bakkt als voordeel heeft dat ze met Intercontinental Exchange (ICE) een stevig moederbedrijf achter zich hebben. Dit handelsconglomeraat uit Atlanta bezit ook de New York Stock Exchange.

Institutionele beleggers zoals fondsen, verzekeraars en pensioenfondsen mogen alleen (indirect) handelen op gereguleerde beurzen. Hun toegang tot Bitcoin derivaten is beperkt tot twee opties: CME of Bakkt. Ook is er nog geen Bitcoin ETF op de markt.

Een partij als Coinbase heeft weliswaar een licentie, maar is nog niet gereguleerd als derivatenbeurs. Bakkt is dus de enige partij die gereguleerd als Bitcoin custodian (voor instituties).

Volgens White groeit het vertrouwen onder de beleggers, naarmate de asset groter is. Volgens het Clark Moody Dashboard heeft Bitcoin een marktwaarde van ruim 210 miljard dollar. Dat is slechts 1,68% van de marktwaarde van goud bijvoorbeeld.

Dat Bakkt minder populair is, is te verklaren. Handelaren zijn er namelijk aan gewend dat ze betaald krijgen in dollars en niet in Bitcoin. Dat is voor sommigen nog een brug te ver. Ook zouden de winstmarges dunner zijn, vertelt Vishal Shah, derivatenhandelaar bij Alpha5 aan CoinDesk.

Optiemarkt

Net zoals een future is een optie ook een derivatenvorm. Er zijn overeenkomsten (speculatie op de toekomst), maar ook verschillen.

Een optie is een récht, en dus géén verplichting (zoals bij een future) om je optie op een bepaalde dag of tijdstip te laten verlopen. Ook zijn het doorgaans kleinere contracten (afgemeten in BTC).

Bitcoin opties zijn er – afhankelijk van de beurs – in vele gradaties. Bakkt heeft het niet gemakkelijk op de optiemarkt. Sinds 15 juni is er zelfs sprake van géén handelsactiviteit.

Bitcoin futures bij Bakkt naar $134 miljoen, volume opties zeer mager

CME doet het iets beter, hoewel het ‘Nederlandse’ Deribit de optiemarkt met een aandeel van 80% beheerst.

Volgens White is er geen vuiltje aan de lucht. Volgens hem is het een kwestie van tijd voordat ook deze markt ‘volwassen’ is.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We zitten nog in de eerste inning. Het meeste volume gebeurt offshore, is ongereguleerd en zonder clearing. Ik vraag me serieus af of het volume soms wel klopt.'[/penci_blockquote]

Voorlopig blijft Bakkt zijn opties aanbieden, ondanks het zeer magere volume. White verwacht dat de activiteit aan gaat trekken, zodra meer professionele partijen de Bitcoin derivatenmarkt betreden.

Bitcoin koers

Kijken we naar de spotprijs, dan is de koers op vrijdagochtend door de $11.400 geschoten. Moeten we rekening houden met een opwaartse beweging? Technisch gezien zijn er bullish signalen op de grafiek, zo oordeelde John van Meer.

Sommige handelaren verwachten dat de CME gap bij $9.700 nog wordt opgezocht. Andere handelaren voorzien juist een run richting $16.000 in het meest positieve scenario.

Derivaten zijn beleggingsproducten voor ervaren en professionele beleggers. Beginnende beleggers worden geadviseerd hierin niet te handelen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCfutures

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...