Bitcoin populair in Argentinië, Brazilië en Turkije door zwakke lokale munt

924 totale weergaven

Bitcoin (BTC) is in trek bij handelaren in Argentinië, Brazilië en Turkije vanwege inflatie van hun lokale munten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In landen met (hyperinflatie) is Bitcoin een manier om je vermogen veilig te stellen en om lokale kapitaalcontroles te omzeilen. Zo blijkt nu ook uit een nieuw rapport van Arcane Research.

De handel (gemeten in hun lokale fiat valuta) is respectievelijk met 169%, 20% en 5% gestegen de afgelopen twee maanden.

Hoge inflatie, historisch lage rente

Eerlijk gezegd zeggen deze statistieken meer over de staat van de lokale valuta ten opzichte van de dollar of Bitcoin.

In het geval van Brazilië en Argentinië was er al sprake van een economische crisis vóór de uitbraak van COVID-19.

In het grootste land van Latijns-Amerika is de real 30% in waarde gezakte ten opzichte van de dollar. Bovendien ligt de rente op een historisch laag niveau: 2% op een lening.

Dat (vers gedrukte) geld vloeit niet alleen naar aandelen en vastgoed maar ook naar cryptovaluta zoals Bitcoin.

Bitcoin populair in Argentinië, Brazilië en Turkije door zwakke lokale munt

Afgelopen week was er sprake van een weekvolume van $700.000 in Bitcoin. Dat is een record van de afgelopen 12 maanden, zo blijkt uit cijfers van Useful Tulips.

In Argentinië was er zelfs sprake van $1 miljoen aan weekvolume. Dit land gaat door de grootste economische crisis sinds tijden. En het ziet er niet naar dat de nieuwe president Alberto Fernández de problemen niet kan oplossen.

Hij erft namelijk één van de slechtst presterende economieën ter wereld, wellicht op landen als Venezuela en Zimbabwe na.

Bitcoin populair in Argentinië, Brazilië en Turkije door zwakke lokale munt

De Bitcoin handel in deze landen vindt doorgaans plaats op zogenaamde peer-to-peer beurzen zoals Paxful en LocalBitcoins.

Een deel van de kopers houdt vast aan hun Bitcoin, maar er zijn ook signalen dat Bitcoin een brug is naar de dollar. Met peso koopt men Bitcoin, om deze vervolgens voor dollars te verkopen.

Er zijn namelijk kapitaalcontroles in het land. Inwoners mogen maximaal 200 dollar per maand opnemen aan buitenlands geld. Via Bitcoin kan dat omzeild worden.

Nederland

Formeel ligt in Nederland de inflatie op circa 2% per jaar. Maar ook over de langere periode ontwaart de waarde van de euro. Had je in 2000 een bedrag van 100 euro op je spaarrekening, dan is deze in 2020 nog maar ~66 euro waard.

Daarbij is de inflatie van goederen niet meegeteld, denk aan je dagelijkse boodschappen of de hoeveelheid vierkante meter huis voor diezelfde euro.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...