Bitcoin koers duikt onder $60.000, wat is er aan de hand?

3614 totale weergaven
daling

De bitcoin prijs is vandaag op de Bitstamp grafiek onder de $60.000 geraakt, een dip van ruim 5%. Het is het laagste punt in bijna zes weken. Wat vinden de analisten van deze daling?

Bitcoin onder $60.000

Een van de verklaringen voor de daling is het uitbetalen van het Mt. Gox trust. Vanaf begin juli wordt er $9 miljard aan Bitcoin en Bitcoin Cash uitgekeerd aan de voormalige klanten van de failliete beurs.

Volgens Ryan Lee, een analist bij Bitget Research, vertegenwoordigt de terugbetalingsaankondiging van Mt. Gox een typisch “sell the news”-scenario. Hij legt aan The Block uit dat de terugbetaling in Bitcoin zorgen op de markt veroorzaakt over een mogelijke toestroom van aanbod. De verwachting is namelijk dat de (meeste) ontvangers hun bitcoin en bitcoin cash gaan omzetten in fiat geld. Want er is natuurlijk behoorlijk wat winst behaald het afgelopen decennium.

Michaël van de Poppe zegt op X over dit nieuws: “Bitcoin is het meest oververkocht door het nieuws over Mt. Gox, sinds een jaar. De laatste twee keer waren: de crash van FTX en correctie in augustus ’23. We zijn er bijna.” Met andere woorden: in zijn ogen is de correctie bijna voorbij.

Liquiditeit

Lee ziet echter ook wat lichtpuntjes. Hij benadrukt dat de Fed Net Liquidity Index $6,5 biljoen heeft bereikt, waardoor $400 miljard aan liquiditeit in de markt wordt geïnjecteerd en een piek van 24 maanden wordt bereikt. Gecombineerd met waarschijnlijke renteverlagingen, suggereerde Lee dat Bitcoin het potentieel heeft om de negatieve effecten van de Mt. Gox-verkoop te weerstaan.

Beleggers nemen een risicomijdende benadering ten opzichte van Bitcoin, zoals opgemerkt door Neil Roarty, een analist bij Stocklytics. Hij wijst erop dat er een fundamentele verschuiving heeft plaatsgevonden in zowel de markt als de stemming, aangezien Bitcoin niet langer lijkt te volgen met de Nasdaq, die onlangs recordhoogtes bereikte. Hij noemt geruchten dat belangrijke Bitcoin-houders, waaronder grote miners en zelfs de Duitse regering, hun bezittingen aan het verkopen zijn. Roarty verwacht juist dat als het negatieve sentiment aanhoudt, de symbolische grens van $50.000 een doel op korte termijn zou kunnen zijn.

“De bulls zullen zich moeten troosten met de wetenschap dat, zoals altijd in crypto, fortuinen extreem snel kunnen omkeren,” zo merkt hij op.

Deze prognose volgt op een rapport van analisten bij CryptoQuant die aangeven dat Bitcoin handelt onder een kritiek steunniveau. Vallen onder deze drempel kan leiden tot een correctie van 8%-12% richting $60.000. Een daling onder dit niveau zou een aanzienlijke daling betekenen, aangezien de laatste keer dat Bitcoin rond de $59.000 handelde op 3 mei was.

Market Value to Realized Value

Volgens de analist On-Chain College is het een kwestie van uitzoomen. “Zelfs als we uitgaan van aanzienlijk afnemende rendementen bij elke Bitcoin-cyclus, zou dit nog steeds een uitzonderlijk gedempte en abnormale cyclus voor BTC zijn als de piek al bereikt was. Waarschijnlijkheden en gegevens boven emoties.”

Hij baseert zich op de Market Value to Realized Value (MVRV), dat is een metric voor Bitcoin is een indicator die de verhouding meet tussen de marktwaarde (huidige prijs) en de gerealiseerde waarde (gemiddelde prijs waartegen alle huidige Bitcoin-posities zijn gekocht).

Een MVRV-ratio boven 1 suggereert dat de marktwaarde hoger is dan de gerealiseerde waarde, wat betekent dat beleggers gemiddeld winst hebben. Een MVRV-ratio onder 1 wijst op het tegenovergestelde. Het is te gebruiken om te beoordelen of Bitcoin overgewaardeerd of ondergewaardeerd is en om potentiële markttrends te identificeren.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...