Bitcoin minen: president Wit-Rusland wil mega datacenter neerzetten

De president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko, wil een gigantisch datacenter in het land neerzetten voor het minen van bitcoin (BTC). Volgens criticasters is het een populistische zet van de alleenheerser. De trend op de markt is ook contrair: het delven van bitcoin (BTC) was door de bearmarkt in 2018 veel minder winstgevend geworden.

Lees ook – Bitmain activeert 200.000 nieuws Asic-miners om naar crypto te minen

Bitcoin minen in Wit-Rusland

Loekasjenko wil dat zijn land zich gaat profileren als dé nieuwe IT – en fintechhub van Oost-Europa, naar het voorbeeld van bijvoorbeeld Estland en Oekraïne. In een recente bijeenkomst heeft hij de IT – en fintechcommunity gevraagd wat hun eisen en wensen zijn.

Hij zei onder meer:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“You are my children. I’ve created you with my own hands as well as I could. You wanted cryptocurrency, crypto exchanges, crypto mining, and the rest. You wanted to set up the farms… Now you are grown up and can suggest where we move on from here. We are going to move in this direction as effectively and as far as you would like”.[/penci_blockquote]

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Goedkope stroom en bitcoin

Hij ziet het als zijn taak om de noodzakelijke infrastructuur op te zetten om lokaal gunstig bitcoin te kunnen minen. Daarvoor is ook goedkope stroom nodig. Vandaar dat de president het datacenter naast een kerncentrale wil plaatsen.

Eind dit jaar moet het Hi-Tech Park volledig operationeel zijn. Nog voor de zomer volgt het besluit om het plan doorgang krijgt. Naast het innovatieve doel wil Wit-Rusland met kernenergie ook minder afhankelijk zijn van de import van olie en gas voor de energievoorziening.

Op monetair vlak ziet hij virtuele valuta zoals bitcoin (BTC) als een alternatief voor de euro of dollar, valuta die gedomineerd wordt door het ‘Westen’.

Zijn innige bondgenoot Vladimir Poetin van Rusland flirt ook met de gedachte van een eigen CryptoRuble.

Mining pools

Het minen van BTC is gunstig in landen met zéér goedkope stroom. In sommige gevallen subsidieert de overheid ook het minen van bitcoin om de onrendabele toppen te dekken. De meeste en grootste mining pools voor BTC liggen in China zoals BTC.com en Antpool.

Bitcoin minen: president Wit-Rusland wil mega datacenter neerzetten

Bron: Miner Update

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...