Bitmain vertraagt levering Bitcoin miners door interne machtsstrijd

871 totale weergaven

Bitmain levert nieuwe Bitcoin miners drie maanden later dan beloofd. De reden is een geëscaleerde interne machtsstrijd bij de onderneming uit Beijing.

Bitcoin miners vertraagd

Het is een voortdurende strijd tussen de twee oprichters Wu Jihan en Micree Zhan Ketuan die nu de business direct raakt. Zodra Bitmain later levert, heeft dat impact. Ze gelden nog steeds als de marktleider op het gebied van mining rigs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de continue groei van de rekenkracht van het netwerk is het als miner van belang om ‘bij te blijven’. Dus wil je als bedrijf beschikken over de nieuwste modellen.

Bitmain, zelf ook actief via twee mining pools, kan nu haar beloftes niet nakomen.

Dat meldt Coindesk die zich baseert op een verklaring van het officiële WeChat account van Antminer, het miner merk van Bitmain.

Klanten die in juni of juli hun nieuwe apparatuur zouden krijgen, moeten nu tot respectievelijk september en oktober wachten.

Wat is de reden van de vertraging? Volgens het officiële account gaat om het ‘externe druk door het management’.

Omdat miners per definitie via pre-order besteld worden, hadden deze klanten al in maart of april besteld.

Schaakmat?

De machtsstrijd tussen de twee oprichters Wu Jihan en Micree Zhan Ketuan is compleet geëscaleerd.

Zhan is in oktober 2019 uit het bedrijf gezet door Wu. Maar sinds juni 2020 zwaait hij weer de scepter over de productietak. De mining rigs rollen van de band in een fabriek in de provincie Shenzhen in China.

Feitelijk is er sprake van een bedrijfssplitsing, ook van de activiteiten. Een ‘hard fork’ volgens sommigen. En dat maakt het bedrijf stuurloos.

Marktvolgers spreken van een schaakmat-situatie. Want Zhan is wéér afhankelijk van Wu, want die heeft de leverantie van de ASIC-chips die nodig zijn voor de rigs weer in handen. De inkoop en distributie van de chips loopt via het moederbedrijf in Hong Kong.

Oplossingen?

Klanten lijken de kind van de rekening te worden. Ze hebben twee opties. Ze kunnen een verzoek sturen naar Bitmain om sneller te leveren. Zodra de nieuwe machines niet binnen 60 dagen geleverd zijn, hebben klanten recht op compensatie.

Een tweede optie is om geduld te hebben. Bitmain zegt toe dat die klanten kortingsbonnen krijgen ter compensatie van (een deel) van de misgelopen inkomsten.

Saillant is dat Bitmain twee petten op heeft. Want naast een fabrikant van miners zelf, produceren ze zelf ook Bitcoins. Dat doen ze via de twee mining pools BTC.com en Antpool.

Bitmain raakt door de perikelen minder populair. Miners stappen daarom ook over naar concurrenten zoals MicroBT en Bitfury.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBitmainmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...