Dit handelshuis lanceert een bitcoin ETP, gedekt door ‘fysieke’ bitcoins

1255 totale weergaven

De Amerikaanse belegger WisdomTree brengt een exchange traded product (ETP) voor bitcoin (BTC) op de markt. Een ETP is niet te verwarren met een indexfonds (ETF).

De onderliggende waarde van de ETP zijn bitcoins die op de spot – of OTC-markt zijn ingekocht. Daarmee deelt het product een kenmerk met de bitcoin futures van Bakkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin ETP, wat is het?

WisdomTree is in Nederland vrijwel onbekend, maar geldt in de VS – samen met Van Eck – als één van de grootste partijen die ETF’s op de markt brengen.

Een ETF is een indexfonds met als onderliggende waarde een mandje met aandelen, olie of goud. Als belegger kun je een aandeel kopen in dit fonds, zonder dat je olie of goud op de spotmarkt hoeft te kopen.

Een bitcoin ETF is nog niet door de Amerikaanse toezichthouder goedgekeurd vanwege een aantal systeemfouten in de markt (wash trading, koersmanipulatie).

Een exchange traded product bestaat al langer. Ongeveer één jaar geleden heeft de Zwitserse beurs SIX de eerste bitcoin ETP genoteerd.

Het Nederlandse handelshuis Flow Traders treedt als market maker op voor deze ETP en verschaft dus liquiditeit voor dit product. Een aandeel in de Amun Bitcoin ETP is momenteel 37,5 dollar per stuk.

WisdomTree

Ook WisdomTree noteert haar ETP aan de SIX beurs, waarmee ze de directe concurrentie met de ETP van Amun AG aangaat. Het product krijgt de naam WisdomTree ETP met tickersymbool BTCW. Op dit moment is er nog géén sprake van handelsvolume in dit kort tijdsbestek.

Beleggers in het indexfonds krijgen dus uitgekeerd in fysieke bitcoin zodra de termijn is afgelopen.

Belangrijk onderdeel van de index is dat het gebruik maakt van cryptovaluta als onderpand, wat betekent dat investeringen in het fonds gesteund worden door cryptovaluta die op de open markt wordt aangekocht.

Ze hoeven niet zelf bitcoin te kopen op een beurs, maar met een ETP verkrijgt men het recht om met de onderliggende asset bitcoin te handelen.

Bitcoin of andere crypto kopen? Ga naar Bitvavo!

‘Digitale assets géén modetrend’

WisdomTree is verantwoordelijk voor de uitgifte en ook de custody, de opslag, van bitcoin. Alexis Marinof, head of Europe bij WisdomTree, zegt tegen Coindesk:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We houden cryptovaluta al een tijdje in de gaten en we zijn ervan overtuigd dat digitale assets zoals bitcoin geen modetrend zijn. [/penci_blockquote]

Volgens Marinof zijn er ‘genoeg parallellen’ te trekken tussen cryptovaluta en commodities. WisdomTree brengt al sinds 2003 goud ETP’s op de Europese markt.

Voorlopig is het product alleen toegankelijk voor geaccrediteerde beleggers en niet voor particuliere beleggers.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Jonathan Steinberg, CEO van WisdomTree”]’We zien blockchaintechnologie en digitale valuta’s als transformatie voor vermogensbeheerders. Niet alleen ETP-producten vernieuwend. ook blockchain en cryptovaluta hebben het potentieel om financiële markten te veranderen’.[/penci_blockquote]

Bitcoin koers?

Benieuwd wat de bitcoin koers gedaan heeft?

Lees of bekijk de analyse van John van Meer: ‘Gaat de prijs van bitcoin naar $7.000 dippen vóór een nieuwe koersuitbraak?’

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCETFETP

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...