Bitcoin prijs onder $63.000, BTC whale transacties dalen met 42%

1158 totale weergaven
whale

Bitcointransacties met een waarde van $100.000 of meer zijn de afgelopen twee dagen aanzienlijk gedaald. Ondertussen is de Bitcoin prijs teruggezakt onder $63.000. Wat is er aan de hand?

Bitcoin whale transacties

Op 23 juni bedroeg het totale aantal Bitcoin-whaletransacties (meer dan $100.000) 9.923 over de voorgaande twee dagen. Dat is een daling van 42% ten opzichte van de 17.091 transacties die de twee dagen daarvoor zijn geregistreerd, zo blijkt uit gegevens van Santiment.

De verandering in het gedrag van de whales komt te midden van de daling van de Bitcoin-prijs van $64.685 naar $63.422 en is sindsdien verder gedaald naar $62.531, volgens gegevens van CoinMarketCap.

Ondertussen hebben whalehandelaren die speculeren op de toekomstige prijs van Bitcoin ook een stap terug gedaan, zo meldt CryptoQuant CEO Ki Young Ju. “Whalehandelaren op derivatenbeurzen bevinden zich in risicomijdende modus,” zegt Ki in een X-bericht op 23 juni, een term die een bearish verandering in het marktsentiment beschrijft.

Ki wijst op de inter-exchange flow pulse (IFP) die “rood” is als de reden achter de daling. De IFP volgt bitcoinbewegingen tussen spot- en derivatenbeurzen en weerspiegelt het marktsentiment.

Het rood worden van de IFP duidt op een toename van handelaren die hun Bitcoin van derivatenbeurzen halen, platforms die worden gebruikt voor het aangaan van financiële contracten op basis van de toekomstige prijs van Bitcoin.

Crypto-index verandert van hebzucht naar neutraal

De Crypto Fear and Greed Index, die het sentiment op de cryptomarkt meet, is gedaald naar een “Neutraal” score van 51, het laagste punt in 51 dagen sinds Bitcoin onder het kritieke niveau van $60.000 zakte naar $59.122.

Spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) hebben ook een reeks uitstroomdagen geregistreerd in de afgelopen zes handelsdagen, volgens gegevens van Farside. De grootste uitstroomdag in de zes dagen was $226,2 miljoen op 13 juni.

Anderzijds kijken andere analisten naar verschillende indicatoren als tekenen van optimisme voor de prijs van Bitcoin. “De Bitcoin Sell-side Risk Ratio heeft niveaus bereikt die aangeven dat het tijd is voor de markt om te bewegen,” aldus Glassnode hoofdanalist James Check, ook bekend als “Checkmatey,” in een X-bericht op 23 juni.

“Alle winsten die te nemen zijn, zijn genomen. Hetzelfde geldt voor verliezen,” zo legt hij uit. Bitcoin moet nieuwe prijstriggers vinden om het vuur van angst, hebzucht, paniek of euforie aan te wakkeren.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...