‘Bitcoin prijs naar $75.000 door recessie’, zegt auteur ‘Rich Dad, Poor Dad’
De populaire schrijver Robert Kiyosaki is bullish op Bitcoin (BTC), omdat volgens hem het huidige economische stelsel op springen staat. ‘De komende 3 jaar gaat de prijs naar $75.000’, aldus de auteur.
Bitcoin en recessie
De Vietnam-veteraan heeft roem vergaard met het boek ‘Rich Dad, Poor Dad’ uit 1997. Daarin staat onder meer tips hoe men passief inkomen kan vergaren. Hij flirtte eerder al openlijk met Bitcoin. Zo betitelde hij in een podcast met Anthony Pompliano BTC als een “asset buiten het systeem”.
Bitcoin is niet zoals bijvoorbeeld aandelen direct gecorreleerd aan de reële economie. Het neemt – net zoals goud – een buitenpositie in.
In een nieuwe tweet benadrukt hij nogmaals het belang van Bitcoin als financiële asset. Als een manier om vermogen op te slaan in een wereldeconomie die sterk onder druk staat.
Centrale banken drukken onverminderd geld bij hun economieën te laten herstellen van de Coronacrisis.
Ook ziet hij de Federal Reserve, een particulier bedrijf met commerciële banken als aandeelhouder, als ‘imcompetent’.
Het bericht is gretig gelezen en gedeeld, met 6.500 ‘favorites’ en 1.500 ‘retweets’.
ECONOMY dying. FED incompetent. Next BAILOUT trillions in pensions. HOPE fading. Bought more gold silver Bitcoin. GOLD @$1700. Predict $3000 in 1 year. Silver @ $17. Predict $40 in 5 years. Bitcoin @$9800. Predict $75000 in 3 years. PRAY for the BEST-PREPARE for the WORST.
— therealkiyosaki (@theRealKiyosaki) May 16, 2020
Een gevolg is dat de komende jaren de vraag naar Bitcoin toeneemt omdat het schaars is en steeds schaarser wordt. Zo is onlangs de inflatie gehalveerd van 3,6% naar 1,8% door de halving.
‘Nep geld’
Kiyosaki kraakt het huidige stelsel van continu geld bijdrukken. Onlangs werd bekend dat op de balans van de Federal Reserve een bedrag staat van ruim 6.900 miljard dollar aan aangekochte staatsobligaties.
Fed balance sheet moves above $6.9 trillion with $2.6 trillion in assets purchased over the last 2 months. pic.twitter.com/epDtZkncuW
— Charlie Bilello (@charliebilello) May 14, 2020
In zijn ogen is dit ‘systeem van fake money’ gedoemd om te mislukken. De reusachtige opkoopprogramma’s van centrale banken en het kunstmatig verlagen van de marktrente heeft desastreuze effecten op de waarde van bijvoorbeeld fiat valuta, aandelen en vastgoed.
Beleggers gaan daarom op zoek naar andere assetklassen om hun vermogen te redden. Als voorbeeld: vanwege de Coronacrisis neemt de vraag naar huurappartementen in de dure sector af.
Vastgoedbeleggers genieten daarom minder rendement vanwege een teruglopende vraag. Hij besluit een deel van zijn illiquide vastgoed te verkopen naar het liquide goud of bitcoin.
Prijsvoorspellingen
Bitcoin is wel vaker onderwerp van boude uitspraken over prijs. Onlangs liet Raoul Pal, een voormalig senior manager bij Goldman Sachs, los dat Bitcoin wel eens naar $100.000 per stuk kan gaan de komende twee jaar. ‘Maar met Bitcoin is een prijs van 1 miljoen dollar ook mogelijk’.
Ook Marc van der Chijs voorspelt in de podcast Hup Bitcoin dat een prijs van $150.000 niet zou misstaan de komende vier jaar.
Binnen het nieuwe stock-to-flow cross asset model van Plan B wordt ook een getal van $288.000 genoemd in de periode van 2020-2024.
Neem wilde prijsvoorspellingen altijd met een flinke korrel zout. Zo is de marktwaarde van de asset Bitcoin met ca. 175 miljard dollar vrij beperkt in relatie tot bijvoorbeeld goud.
Dat maakt dat BTC zeer volatiel is, een speelbal voor een handjevol beleggers met meer dan 1.000 BTC op de balans.