Hackers eisen $16,9 miljoen aan Bitcoin (BTC) na ransomware aanval

1172 totale weergaven

Een Italiaans energiebedrijf is getroffen door een ransomware aanval. De hackers zijn uit op miljoenen aan losgeld in Bitcoin (BTC).

Gijzelingssoftware

Het gaat om Enel Group, één van de grootste energieconcerns van Europa. Dit is een energiebedrijf dat in 2018 nog een jaaromzet behaalde van meer dan $73 miljard.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met meer dan 61 miljoen klanten in 40 landen staan ze op de 87e plaats in de Fortune Global 500. Bleeping Computer maakte vorige week melding van deze aanval.

De computers en servers van het bedrijf waren getroffen door de ransomware met de naam NetWalker. De hackers deelden vervolgens de screenshots van 5 terabyte (TB) aan gestolen gegevens. Ze dreigden de eerste batch aan informatie binnen een week te publiceren.

Bleeping Computers deelt hierover ook een aantal screenshots, waarin te zien is dat er toeging is tot informatie in de mapjes ‘Roemenië’, ‘Frankrijk’, en ‘Griekenland’.

De hackers vroegen in ruil zo’n $16,8 miljoen te betalen. Het oorspronkelijke losgeld was naar verluidt ruim twee keer zo klein.

Omdat Enel Group dat destijds niet wilde betalen, is het ‘bod’ verhoogd naar 1234 Bitcoin (BTC). De recente prijsstijging zit het energiebedrijf ook niet mee. Enkele dagen geleden ging het nog om $14 miljoen.

Versleutelde data

Als het energiebedrijf het gewenste bedrag overmaakt, zullen de hackers de decryption key sturen. Daarmee krijgt het bedrijf weer toegang tot haar eigen data. Momenteel zijn deze dus nog versleuteld en kunnen alleen de hackers erbij. Zoals het bovenstaande screenshot laat zien: “All your files are encrypted”.

In juni dit jaar ging het ook al mis. Het interne netwerk van Enel was toen onder vuur genomen door de ransomware met de naam Snake, ook wel bekend als EKANS.

De hackers voeren de druk op door te communiceren dat de informatie gelekt zal gaan worden naar speciale leaking websites.

Bitcoin

Maar wat is de positie van Bitcoin in dit verhaal? Op het eerste opzicht lijkt het niet heel positief nieuws voor de cryptomunt. Maar dat licht iets genuanceerder.

Bitcoin is namelijk een neutraal en transparant protocol. Het maakt geen onderscheid tussen de deelnemers van het netwerk en er is geen centrale partij die betalingen kan terugdraaien of teniet doen.

Aan de ene kant is dat een nadeel voor een bedrijf als Enel Group. Want hackers kunnen er dus ook gebruik van maken. Aan de andere kant biedt het mogelijkheden. Bitcoin fungeerde het afgelopen decennium al meerdere keren als perfect alternatief: in Hong Kong tijdens de protesten, rondom WikiLeaks en ook in Turkije toen bankrekeningen werden bevroren.

Bitcoin werkt voor iedereen. Dus als het goed werkt voor hackers, werkt het ook goed voor andere mensen. Net als iedereen een mes kan gebruiken. Het zij voor het smeren van een sandwich, of het vermoorden van onschuldige burgers. Het mes an sich is daarbij niet het probleem, net als Bitcoin dat in dit geval niet is.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCransomware