Bitcoin transacties anoniem(er) maken? Op 5 april is het Proof of Privacy

Het is een veel voorkomende misvatting dat een Bitcoin betaling volledig anoniem is. Om dit onderwerp onder de aandacht te brengen, is er een nieuw initiatief in het leven geroepen: de CoinJoin Day.

Bitcoin privacy

Misschien komt het door het verleden van Bitcoin toen het in de beginjaren als valuta op het darkweb werd gebruikt. Bitcoin betalingen kunnen niet door banken worden tegengehouden, en dus was dit voor drugsdealers een fijn betaalmiddel. Maar dat betekent niet dat een betaling ook privé is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het netwerk van Bitcoin is pseudoniem, niet anoniem. Alle adressen zijn namelijk openlijk te bekijken op de blockchain (via een blockexplorer). Als je met wat slimmigheidjes en tools een identiteit aan een adres kunt koppelen, ben jij jouw privacy kwijt.

Er zijn speciale blockchain-analysebedrijfjes die dit werk doen voor opsporingsdiensten. Een IP-adres opsporen en koppelen aan een openbaar adres kan al genoeg zijn om je te ontmaskeren.

Tenzij je je transacties natuurlijk weet te verdoezelen. Jouw Bitcoin kan dan misschien wel niet worden afgepakt, maar jouw privacy kan wel in het geding komen.

Oplossingen

Gelukkig zijn hier wel oplossingen voor bedacht. Decrypt deelt de oproep van Giacomo Zucco om hier een speciale dag voor in het leven te roepen. 5 april, de geboortedag van Satoshi Nakamoto. Althans, de dag die hij (of zij) ingegeven heeft op zijn profiel bij de P2P Foundation.

Deze datum lijkt overigens een verwijzing te zijn naar meerdere gebeurtenissen in het verleden. Op Reddit is hier al uitvoerig over doorgepraat.

Terug naar de privacy, want er is dus een oplossing om deze jouw Bitcoin anoniem(er) te maken. De methode heet CoinJoins. Hiermee gooi je jouw niet-uitgegeven transacties (ook bekend als UTXO’s of Bitcoin die ongebruikt in een portemonnee zit) in een pool samen met een hoop andere UTXO’s.

Om je privacy te vergroten werk je dan met verschillende partijen samen. Tijdens een CoinJoin gaan verschillende gebruikers een akkoord aan om hun bitcoin te ‘mixen’.

Tijdens het mixen gooi je als het ware allemaal transacties van dezelfde bedragen op één hoop en hussel je ze door elkaar. Dit maakt het moeilijker om jouw bitcoin op het netwerk te volgen.

Lees meer over CoinJoins in onze uitlegpagina.

Proof of Privacy

Het doen van een CoinJoin klinkt misschien heel technisch, maar er zijn wallets die deze optie op een makkelijke manier aanbieden. Momenteel zijn de meest populaire opties voor een CoinJoin de mobiele Samourai wallet, de desktop Wasabi wallet en de wallet voor in jouw browser met de naam JoinMarket.

Morgen is het dus zover: 5 april, Proof of Privacy. De markt ontwikkelt zich in razendsnel tempo en ook de Know Your Transaction (KYT) technologie van Chainalysis krijgt meer tractie.

Dit is een tool die transacties markeert en zo partijen kan waarschuwen voor witwassen en illegale activiteiten. Cryptobeurzen zoals Binance en bitfinex maken hier al gebruik van.

Daardoor kunnen ze ook transacties markeren van mensen die een CoinJoin hebben gebruikt. De oplossing voor deze verkapte spionage komt vandaan bij Giacomo Zucco. Hij doet een voorstel voor een dag waarop iedereen CoinJoins doet. Dan kunnen beurzen als Binance ook niet meer ‘discrimineren’, volgens de bitcoin influencer.

Anonieme Bitcoin

Een aantal maanden geleden hield Binance nog een opname tegen van iemand die aan CoinJoins deed. Volgens de beurs was deze actie onderdeel van ‘risico management’ van de exchange. Na overleg werd het geld alsnog uitbetaald.

Naast Proof of Keys op 3 januari, als iedereen zijn geld van exchanges afhaalt, is er nu dus een Proof of Privacy. En onthou: het mixen van cryptogeld is niet strafbaar. Het witwassen ervan wel.

Met de komst van Taproot wordt de privacy in Bitcoin al een stuk beter. De BIP’s voor deze update zijn ingediend en de code wordt op dit moment gereviewd. Voor CoinJoins voegt het niet direct iets toe.

Hou je vragen over na het lezen van dit artikel? Kom eens langs in onze Telegram chat en stel je vraag!