Motie Bitfinex door rechter afgewezen, onderzoek naar grootste bitcoinbeurs gaat door

Rechter Joel Cohen van het Hooggerechtshof New York heeft de moties van Bitfinex afgewezen. De bitcoin beurs moet alle relevante documentatie overhandigen aan de aanklager, de procureur-generaal van New York (NYAG). De rechter heeft ook besloten dat de aanklacht van NYAG ontvankelijk is verklaard: ze mogen doorgaan met hun onderzoek naar de vermeende fraude door Bitfinex.

Bitfinex en NYAG

Dit blijkt uit recente uitspraak (PDF) door het gerechtshof. Daarin staat onder meer de passage dat het hof genoeg jurisprudentie ziet om de rechtszaak doorgang te laten vinden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit laatste is altijd betwist door iFinex, het moederbedrijf achter Bitfinex en Tether Inc, het bedrijf achter stablecoin Tether (USDT).

iFinex gaat waarschijnlijk tegen deze uitspraak van de rechter in beroep. Daarvoor moet het nog dieper in de buidel tasten. Naar verluidt heeft iFinex al ruim $500.000 aan advocaatkosten opgesoupeerd.

Aanklacht

De aanklacht in het kort: Bitfinex heeft een financieel gat van $850 miljoen gedicht met gelden uit de Tether-reserves. Het is nog steeds onduidelijk hoe Bitfinex deze gelden verloren heeft. Tether’s kasreserves (in dollars) zijn bedoeld om USDT qua waarde te dekken.

Een andere aanklacht van de NYAG luidt: Bitfinex is tot begin 2018 klanten in de staat New York blijven bedienen, terwijl het geen licentie heeft (BitLicense) om dit te doen.

NYAG wil Bitfinex als buitenlands geregistreerde entiteit aanpakken volgens de Martin Act, die in de staat New York geldig is. De onafhankelijke advocaat Stephen Palley duidt de uitspraak als volgt op Twitter:

Bitcoin beurs

Bitfinex, gevestigd in Hongkong, geldt als de grootste bitcoin beurs ter wereld op de spotmarkt, zo blijkt uit data van Bitcoinity. Gdax en Bitstamp complementeren de top drie. BitMEX is marktleider op het gebied van derivaten.

Bron: Bitcoinity

Bitcoin (BTC) prijs?

De slepende rechtszaak kan gevolgen hebben voor de cryptomarkt, omdat Bitfinex de grootste bitcoin beurs is met het handelspaar BTC/USD. Maar ook de rol van Tether als stablecoin maar nog niet onderschat worden.

Volgens marktvolgers is er een relatie tussen (het bijdrukken van) USDT en de (stijgende) prijs van BTC in 2019. Een relatie die eerder door Jesse Powell, CEO bij Kraken is gelegd. Hij zei eerder dit jaar:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Historisch gezien is Tether een graadmeter voor marktgroei. Zodra de voorraad USDT toeneemt, is dat een teken dat er meer fiat geld de cryptomarkt binnenstroomt. (…) Kraken neemt per dag ook steeds meer klanten aan en dat geldt industriebreed.’[/penci_blockquote]

Op Twitter wordt regelmatig gespeculeerd over een handelspatroon waarbij de voorraad USDT toeneemt en de prijs van BTC stijgt.

Op 14 oktober verloopt de deadline voor Bitfinex om de relevante documentatie naar NYAG te versturen. Wordt vervolgd.

Bron: The Block Crypto

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...