Onrust in Chili houdt aan, biedt Bitcoin een uitweg?

1206 totale weergaven

In de straten van Chili is het nu een ruime week zeer onrustig. De regering Piñera heeft de noodtoestand uitgeroepen en in de helft van de zestien regio’s heerst een militair bestand.

Tijdens de volksoproer zijn er enkele banken in rook opgegaan en zijn bijna 900 pinautomaten onbruikbaar geraakt. Burgers hebben in toenemende mate problemen om cash op te nemen. Gaat bitcoin (BTC) dit fixen?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Chili noodtoestand

Chili transformeerde in 1990 in een democratie nadat het na 17 jaar het juk van dictator Pinochet van zich afsloeg. Het land geldt binnen de regio als welvarend, niettemin is de sociale ongelijkheid relatief hoog te noemen.

Enkele cijfers: een ‘substantieel’ deel van de huishoudens verdient tussen de $500 en 700 per maand. Het laagste pensioen zit op circa $159 per maand. Op dit moment is de inflatie van de munt peso gestabiliseerd op een percentage van 2,5%.

Onrust in Chili houdt aan, biedt Bitcoin een uitweg?

Van vreedzaam protest naar geweld

Het begon vorige week als een vreedzame demonstratie. Aanleiding was de tariefsverhoging van 4% in het openbaar vervoer. Onder meer vele studenten gingen de straat op.

De regering van president Sebastian Piñera leek in eerste instantie de situatie aan te kijken, maar besloot hardhandig de protesten uiteen te slaan.

Dat besluit bleek meer olie op het vuur te gooien, waarna een deel van de opstandelingen het militaire ingrijpen beantwoordden met geweld.

Dat leidde een fase van chaos in. Enkele metrostations, bussen en een skyscraper raakten verwoest. Piñera besloot om militairen de straat vrij te maken van protesten. De BBC tekende de volgende woorden van de president op:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘We leven in een nieuwe realiteit. Dit is een ander Chili dan één week geleden’.[/penci_blockquote]

20 doden, 1.100 gewonden en 3.200 arrestanten

Het Nationaal Instituut van Mensenrechten komt met cijfers en spreekt over 20 Chilenen die tijdens het geweld omgekomen zijn. Daarnaast zijn er maar liefst 1.100 gewonden zijn er gevallen en zijn er 3.200 burgers opgepakt.
De Washington Post meldt dat enkele banken in rook zijn opgegaan. Volgens de lokale krant Diaro Financiero zijn er ruim 800 ATM’s verwoest door vernieling en brandstichting. Berichten druppelen binnen dat burgers problemen om cash op te nemen uit de automaten die er nog zijn, zo melden diverse media.

Hong Kong scenario?

Gaat zich in Chili een vergelijkbaar scenario afspelen als in Hong Kong? Ook hier is er de oproep om zoveel mogelijk cash bij de banken op te nemen.

Een van de gevolgen is dat burgers hun cash gingen omzetten in bitcoin. Met een oplevende bitcoin handel op een beurs als LocalBitcoins tot gevolg, zo bleek uit cijfers van Coindance.

Afgelopen juli voltrok zich in Argentinië een vergelijkbare situatie: een oplevende peer-to-peer handel in bitcoin, ook omdat de lokale munt de peso snel in waarde afnam.

Zover is het nog niet in Chili. De inflatie is met 2,5% zeer mild te noemen en we zien op de lokale marktplaatsen geen piek in het bitcoin volume.

Bitcoin volume

Wel is er sprake van een relatieve groei, in absolute zin is de bitcoin markt in Chili nog niet groot te noemen. Sinds medio oktober is er wel sprake van een verdubbeling van het volume, zo blijkt uit onderstaand overzicht.

Onrust in Chili houdt aan, biedt Bitcoin een uitweg?

Bitcoin handel in Chileense peso in BTC gemeten (bron: Coindance/LocalBitcoins)

Met een weekvolume van circa 25 Bitcoin zijn het zeer geringe volumes. De prijs van één bitcoin zit tussen de 6,7 en 7 miljoen Chileense peso. Het valt zeer te bezien óf we een reactie krijgen op de lokale bitcoin markt in Chili.

Ook Mati Greenspan, senior analist bij eToro, komt tot de conclusie dat het volume ‘veel te licht’ is.

Bron: Decrypt.co

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...