Crypto Inside: 5 mogelijke redenen voor de vrije val van bitcoin

1279 totale weergaven
|

De vrije val van bitcoin zet door. Op moment van schrijven is de koers van BTC 3.605 dollar. In één week tijd is er 35% van de waarde afgesnoept. De onzekere tijden op de cryptomarkt houden hiermee aan.

Dramatische week cryptomarkt

Kijken we naar de complete top 10 van de Coinmarketcap, dan zijn de weekscores – in sommige tijden – redelijk dramatisch te noemen. Enkel ‘stablecoin’ Tether wist de schade – logischerwijs – beperkt te houden met een minnetje van 2 procent. Maar munten als Bitcoin Cash, na een aantal zeer roetige weken, Stellar en Cardano, waar binnen de industrie altijd met veel respect over wordt gepraat, krijgen een forse dreun te verwerken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Bitcoin: – 36%
2. XRP: -36%
3. Ethereum: -41%
4. EOS: -33%
5. Bitcoin Cash: – 59%
6. Stellar: -46%
7. Tether: -2%
8. Litecoin: – 36%
9. Monero: – 40%
10. Cardano: -47%

De totale marktwaarde ligt op moment van schrijven op slechts 118 miljard dollar met een dominantie voor bitcoin van 54%. De afgelopen 24 uur is er voor 16 miljard dollar verhandeld.

Ter vergelijking: aan het begin van kwartaal vier, begin oktober, stond de totale marktwaarde nog op 220 miljard dollar. In zes weken tijd is er 100 miljard dollar uit de markt gevloeid.

5 redenen voor de vrije val van bitcoin

De markt heeft momenteel te ‘dealen’ met een aantal onzekere factoren. Het is namelijk niet één factor die een rol speelt, maar het is een combinatie van technische (TA) factoren, markt – en overheidsfactoren. We doen een bescheiden poging om het huidige verval te duiden.

1. SEC grijpt in

Allereerst is deze markt niet gereguleerd. Beleggers hebben te weinig houvast hoe deze markt gereguleerd gaat worden. Criticasters menen ook dat overheden deze markt te lang aan haar lot overlaat. We weten inmiddels wél dat de controle vanuit toezichthouders achter de schermen toeneemt. Ingrijpen zorgt in eerste instantie voor onzekerheid, waardoor de ‘zwakke handjes’ onder de beleggers afscheid nemen van cryptovaluta.

Enkele voorbeelden van overheidsingrijpen: de Amerikaanse toezichthouder SEC heeft schikkingen getroffen met de decentrale ruilbeurs Etherdelta en enkele ICO’s. Etherdelta is nooit officieel geregistreerd geweest als ruilbeurs en nam daarmee het volle risico om bestraft te worden. De ICO’s boden in de ogen van de SEC een financieel effect een in plaats van een ‘utility token’. Naar verluidt is de SEC druk achter de schermen bezig om schikkingen te treffen met ICO-projecten. Een verzachtende omstandigheid is dat de personele capaciteit van de SEC beperkt is.

2. Dominant ‘shortgedrag’ op Bitmex

De tweede factor komt vaak minder aan bod, maar deze bepaalt zich sterk deze zeer volatiele markt. Professionele beleggers die door middel van bots en algortimes de koers van bitcoin ‘kapot’ shorten. Daarvoor is ook bewijs. Het handelsverkeer op de ruilbeurs Bitmex, de beurs om de bitcoin te shorten, draait op volle toeren. De afgelopen 24 uur is er op Bitmex voor 3,9 miljard dollar in BTC gehandeld, op een totaal handelsvolume van 5,9 miljard dollar in BTC. Bitmex is goed voor tweederde van het handelsvolume van BTC.

3. Instituties houden keutel in

Ten derde houden institutionele beleggers hun keutel in. Naar verluidt staat er veel institutioneel geld te trappelen om deze markt in te stappen. Voorlopig blijft het bij woorden en geen daden. Dat ICE de lancering van haar platform Bakkt, waar future-contracten in BTC verhandeld kunnen gaan worden, uitstelt tot 24 januari 2019 is een teken aan de wand. Ook goedkeuring van de langverwachte Bitcoin ETF’s lijkt nu ver weg, temeer omdat de SEC nog steeds moeite heeft om bitcoin zelf te categoriseren. Is het nu een effect of een commodity? Volgens veel experts is het een commodity net zoals goud, maar dan de digitale variant ervan.

4. Koopkracht ICO-markt ineengestort

Ten vierde is de koopkracht van de ICO-markt ineengestort. Deze markt werd grotendeels gedragen door Aziatische landen als Zuid-Korea, Japan en ook China, hoewel dat officieel niet mocht. Die koopkracht is grotendeels weggevallen, deels wegens een gebrek aan nieuwe, kwalitatieve projecten en deels omdat er sprake is van projectinflatie: teveel projecten terwijl het kapitaal juist afneemt.

Het concept van een ‘utility token’ boet ook met rasse schreden aan betekenis in. Projecten hebben schijnbaar steeds meer moeite om de werking van een utility token binnen hun ecosysteem te verantwoorden aan potentiele beleggers. Bij veel projecten is het ook de vraag of een stablecoin of fiat geld niet beter kan dienen als ruilmiddel.

We verwachten dat, mede door meer controle vanuit overheden, er een shake-out komt aan een groot deel van de circa 2.000 (!) ‘tokens’ op de Coinmarketcap, waarvan een groot deel utility tokens zijn. Projecten die niet tijdig een Minimum Viable Product (MVP) hebben, krijgen het lastig om nieuwe partnerships en financiering aan te trekken en zullen imploderen of overgenomen worden.

5. Miners incasseren hun winsten

Vanwege de sterk dalende marktprijzen, is het steeds minder aantrekkelijk om bitcoin of andere proof-of-work valuta te ‘delven’. Miningbedrijven kiezen ervoor om een deel van hun inkomsten nu al te incasseren om eventuele faillissementen te voorkomen.

Voorlopig lijkt een robuust herstel van de cryptomarkt ver weg. Zolang de bovenstaande factoren en mogelijk nog andere factoren op elkaar inwerken, vloeit er waarde uit de markt. Er komt natuurlijk een moment dat een grote groep (nieuwe) beleggers een bepaald niveau acceptabel vindt om bij te kopen, maar de grote vraag is waar de werkelijke bodem ligt en wie de macht heeft om die bodem te bepalen. Voor huis, tuin – en keukenbeleggers is de huidige markt zeer ontoegankelijk op dit moment. Laat je goed adviseren door een professional voordat u weer instapt.

Reageer!

In deze markt zijn er mogelijk nog een aantal andere redenen te noemen die het huidige verval kunnen verklaren. Reageer onderaan dit bericht in het reactieveld.

Bron: Delta / Coinmarketcap

Inschrijven nieuwsbrief


Disclaimer: wij benadrukken dat wij geen advies geven en dat deze informatie ter educatieve doeleinden heeft. Handel in cryptomunten geschiedt op eigen risico.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...