Duitsland sluit 47 cryptobeurzen
|
De Duitse autoriteiten hebben 47 cryptobeurzen gesloten die worden beschuldigd van betrokkenheid bij een groeiende “ondergrondse economie” van cybercriminelen. Volgens de federale recherche, het openbaar ministerie van Frankfurt en de Duitse dienst voor cybercriminaliteit, faciliteerden deze beurzen de witwaspraktijken van criminelen door een gebrekkige naleving van de anti-witwaswetgeving. Het onderzoek is vooral gericht op de criminele gebruikers van deze beurzen.
Duitse banken kwamen eerder deze week in het nieuws door het opzetten van handel in BTC en Ether. Nu is er dus een harde stap in het ontmantelen van illegale cryptohandel in het land.
Duitse cryptobeurzen opgerold
De autoriteiten maakten op 19 september bekend dat de beurzen werden gebruikt door onder andere ransomware- en botnetoperators en handelaren op de zwarte markt. Deze criminelen zouden geld dat ze met illegale activiteiten hadden verkregen, hebben omgezet naar reguliere valuta door middel van deze platforms.
Op de websites van de in beslag genomen beurzen is een duidelijke waarschuwing van de Duitse overheid te zien. De autoriteiten claimen toegang te hebben tot de servers van deze cryptobeurzen, inclusief alle data van transacties, registratiegegevens en IP-adressen. In hun boodschap aan de gebruikers staat: “We hebben hun servers gevonden en in beslag genomen – productie- en back-upservers. We hebben hun data – en dus ook jouw data. Onze zoektocht naar sporen begint. Tot ziens.”
Hoewel de Duitse autoriteiten stappen ondernemen om de betrokken criminelen te vervolgen, erkennen ze dat dit lastig kan zijn omdat veel van deze cybercriminelen zich in het buitenland bevinden. In sommige landen worden ze mogelijk beschermd, waardoor ze buiten bereik blijven van de Duitse wetshandhaving.
Een van de prominente beurzen die in beslag is genomen, Xchange.cash, was al sinds 2012 actief. Deze beurs zou bijna 1,3 miljoen transacties hebben gefaciliteerd voor 410.000 gebruikers. Andere beurzen die zijn gesloten, zijn onder meer 60cek.org, Baksman.com en Prostocash.com, allen met aanzienlijke gebruikersaantallen en transacties.
Dit is niet de eerste keer dat de Duitse overheid zich richt op illegale activiteiten in de cryptowereld. In 2020 werden bijna 50.000 Bitcoins in beslag genomen van de piraterijwebsite Movie2k.to, die in juni en juli 2023 door de overheid werden verkocht voor ongeveer 3,15 miljard dollar. Daarmee liep de overheid al veel geld mis, juist door de verkoop.