El Zonte, een Bitcoin dorpje aan het strand van El Salvador

929 totale weergaven

In een klein dorpje aan de kust van El Salvador is een bitcoin (BTC) bitcoin economie ontstaan. Met donaties en hulp van buitenaf leert de bevolking bitcoin als betaalmiddel kennen.

Het grootste gedeelte van de ruim 3.000 inwoners van El Zonte heeft geen bankrekening en lokale bedrijven kunnen geen creditcard accepteren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De bevolking voldoet niet aan de eisen van het huidige financiële systeem. Michael Peterson dacht bij zichzelf: dat kán en moet anders. Uit deze problemen kwam een nieuw initiatief voort: Bitcoin Beach.

Het doel? Een bitcoin ecosysteem opzetten in El Zonte en een andere community iets verder op genaamd Punta Mongo.

Grote bitcoin donatie

De mensen in El Zonte waren al bekend met bitcoin door een bijzonder verhaal.

Volgens Forbes was er in 2019 een barmhartige Samaritaan die een klein fortuin aan bitcoin terug had gevonden.

De aankoopprijs lag ergens tussen de 5-10 dollarcent. Daaruit volgde een opvallende beslissing: een deel van dit geld gaat in de vorm van een miljoenen donatie naar El Zonte.

De anonieme donateur wilde niet dat zijn bitcoin werd verkocht om aan de directe behoeftes van de bevolking te voorzien. Dit plan werd door verschillende filantropen in de regio voorgesteld.

Gelukkig voor alle partijen kwam hij Michael Peterson tegen. Een Amerikaan die tot 9 maanden van het jaar vrijwilligerswerk doet in El Zonte.

Peterson kreeg uiteindelijk de zeggenschap over het geld. Op een voorwaarde: hij mocht de BTC niet verkopen. De mensen die profiteren van deze donatie moeten zelf leren hoe zij bitcoin kunnen gebruiken. Op deze manier creëer je een bitcoin ecosysteem.

En voilà, Bitcoin Beach is geboren.

Bitcoin in de plaatselijke economie

Peterson kwam met een plan om bitcoin de lokale economie in te krijgen. Het plan bevat allerlei facetten: stortingen van BTC, toerisme, publieke diensten en ook kleine bedrijven worden bij het initiatief betrokken.

Bitcoin is grenzeloos en met een internetverbinding en een (goedkope) smartphone ben je voorzien van de benodigdheden om het te gebruiken. Het gat die de wereldeconomie open laat in deze delen van de wereld kan worden opgevuld door bitcoin.

Wel met een kleine kanttekening: bitcoin transacties kunnen qua kosten nogal oplopen. Wanneer jij een kopje koffie wil betalen en het is druk op het netwerk, dan ben je soms genoodzaakt meer te betalen dan gewenst.

Peterson legt dit probleem tegenover Forbes uit:

“Toen de transactiekosten stegen zijn we overgestapt naar het Lightning Network. Initieel was dat niet nodig bij 25 dollarcent per transactie, maar bij 5 dollars wel.’

Het Lightning Network is een tweede laag boven op bitcoin waarmee je goedkoper transacties uit kunt voeren. Het biedt directe betalingen en biedt transactiekosten die ook voor de mensen in El Zonte te behappen zijn.

Men gebruikt de Australische wallet genaamd Satoshi om zowel on-chain als via Lightning transacties te kunnen ontvangen.

Educatie

In El Zonte kunnen inwoners op allerlei manieren bitcoin verdienen. Het opruimen van rommel, de lokale watersystemen repareren of het repareren van wegen: jongeren krijgen voor deze klussen uitbetaald in bitcoin. Dit geld ontvangen zij in een eigen wallet, die zij zelf in beheer hebben.

Ook worden verre busritten naar scholen buiten de buurt gefinancierd met BTC. Maar ook vastgoedprojecten.

Dat is slechts een kleine greep uit de initiatieven in dit dorpje in El Salvador om mensen het gebruik van bitcoin te leren. Want volgens Michael Peterson is Bitcoin Beach vooral daarmee bezig: educatie.

Peterson stuitte in eerste instantie op weerstand vanuit de volwassenen in het land, zij vonden het te technisch.

Peterson licht toe:

”We verlegde onze aandacht naar de jeugd, zij pakte het gelijk op. Het is belangrijk om hen transacties op de juiste manier te laten doen. Daarna willen ze meer weten over de veiligheid en hoe het werkt.'”

Met Bitcoin Beach heeft El Zonte misschien wel goud (of bitcoin?) in handen. Het is een mooi voorbeeld van bitcoin in de praktijk. De huidige wereldeconomie biedt geen opties in deze regio, met BTC heeft iedereen toegang tot hetzelfde geldnetwerk.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...